Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително

1
Най-сериозното увеличение ще бъде през четвъртото тримесечие на тази година
Най-сериозното увеличение ще бъде през четвъртото тримесечие на тази година Снимка: Dunavmost

Най-сериозното увеличение ще бъде през четвъртото тримесечие на тази година

Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително, прогнозират от БНБ. Прогнозата е част от икономическия анализ, изготвян от Централната банка.

Най-сериозното увеличение на лихвените равнища ще бъде през четвъртото тримесечие на тази година и първата половина на следващата, смятат експертите от БНБ, предава БНР.

Прогнозата им идва въз основа на започналото затягане на монетарната политика от страна на Европейската централна банка. От БНБ припомнят, че текущите лихви са много ниски в исторически план.

От втората половина на 2023 г. лихвените проценти по депозитите и кредитите ще се стабилизират на достигнатите по-високи равнища в съответствие с пазарните очаквания за динамиката на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, допълват от БНБ.

Догодина се очаква забавяне на растежа на кредитите за домакинствата и нефинансовите предприятия, като условие за това са повишаващите се лихви и по-ниската спрямо настоящите нива на инфлацията. Тенденцията може да бъде обърната през 2024 година.

През целия прогнозиран период ще продължи увеличаването на депозитите, което ще е подкрепено от по-високите лихви по тях и очакваното покачване на заплатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    В.П.
    Не значително ,а многократно !Всички млади хора с ниски доходи ,около 1500 лв. ,на човек от семейството ,са обречени на невъзможност да си плащат заемите ! Трябва да се изхранват , да учат децата и да изплащат ипотечните кредити ! Не ! Просто ще се РАЗОРЯТ ! Никакви резки движения ,поне следващите 5 -10 години ! Иначе СЪДИЯ -ИЗПЪЛНИТЕЛ и АУТ !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари