Личните лекари продължават да се топят

0
Най-зле е положението в Кърджали
Най-зле е положението в Кърджали Снимка: Асен Тонев

Броят на общопрактикуващите лекари у нас продължава да намалява.

За тази година договори със здравната каса са сключили 4204 лични лекари, сочат данните на НЗОК. В сравнение с миналата година намалението не е голямо - през 2018 г. са работили 4214 джипита

Спадът обаче е стабилен през годините. През 2005 г. у нас е имало 5340 лични лекари, а около 2010 г. броят им се изравнява с нуждите от подобни специалисти, определени от последните две национални здравни карти, подготвени от здравното министерство. Според тях, за да се покрие адекватно нуждата от първична извънболнична помощ у нас, е нужно с НЗОК да работят поне 4800-4900 лични лекари.

Броят на общопрактикуващите намалява и защото специалността не е атрактивна, и заради това, че дълги години специализацията по обща медицина беше силно затруднена и в системата почти не влизат нови кадри. С предстоящите поредни нормативни промени се очаква специализиращите да могат да получават заплати от държавата, а таксите им за обучение също да се покриват от нея. Досега възнагражденията им трябваше да се поемат от този, при който специализират, т.е. от други общопрактикуващи, което почти не се случваше. По данни на МЗ в момента специализират едва 66 лекари. Срещу заплати от хазната обаче общопрактикуващите ще са длъжни да работят в България за срока на специализацията си.

Средно един личен лекар у нас има 1731 записани пациенти през 2019 г., което е с 10 повече от миналата година. Броят записани при едно джипи също расте през годините, което създава опашки пред кабинетите. Често лекари отказват да записват нови пациенти, защото не могат да обслужват повече хора. 

РЕКОРДИ

Най-зле в това отношение е положението в Кърджали, където средно при един личен лекар има по 2711 пациенти. Традиционно там проблемът е най-голям, като според здравната карта при нужни 100 джипита в областта има едва 61. Следват Разград с 2706 пациенти при един лекар и Търговище, където един личен лекар отговаря за 2542 пациенти. 

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари