Личните лекари искат потребителската такса да стане близо 8 лева

4
Потребителската такса към момента е 2,90 лева и не е променяна повече от 10 години
Потребителската такса към момента е 2,90 лева и не е променяна повече от 10 години

Потребителската такса към момента е 2,90 лева и не е променяна повече от 10 години

В сезона на вирусите, личните лекари настояват потребителската такса за преглед, която заплащат пациентите, да бъде увеличена. Сега тя е 2,90 лв. и не е променяна повече от 10 години.

„Нашето мнение е, че потребителската такса не изпълнява функциите заради които е въведена. Първата и основна функция на тази такса е да регулира потока от пациенти и да предпазва здравната система от свръх използването на услуги, обясни д-р Пламен Панайотов, личен лекар в Бургас, цитиран от bTV.

Според него всичко, което е безплатно или с ниска такса, ще бъде експлоатирано до безкрайност.

„Втората основна функция на потребителската такса е т.нар. ко-пеймънт, т.е. допълнителното заплащане. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са далеч от пазарните цени, те са по-ниски. Ето защо функцията на тази такса е да допълни тези по-ниски цени“, каза още д-р Панайотов.

Личните лекари настояват таксата да бъде увеличена, но не с някакъв процент или с определена сума. Те искат да се върне старото положение за обвързване с минималната работна заплата.

„Така, по естествен път, ще биде актуализирана тази такса съобразно променящата се обстановка в България и в ЕС. Тази такса съществува в цяла Европа“, казва още личният лекар.

Таксата от около 8 лева за едни би била ниска, а за други – висока. Ето защо лекарите предлагат социално слабите групи да бъдат компенсирани от някои механизъм за социално подпомагане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    7
    Гост
    Говореше се, че няма да има лични лекари. Да бъдат премахнати тези практики, но не им хареса, кранчето ще пресъхне. Сега пак се надигнаха, малко са им паричките. Отиваш за преглед, той те гледа като, че си му седнал на масата, искаш направление - няма. Здравните осигуровки да са ни в лични партиди и който е кадърен човек- лекар, отиваш при него тогава да ги видим.
  • 8
    6
    Гост
    Ако това стане значи трябва да се премахне здравното осигуряване. Днес през кабинета на ДжПто ще минат 35 човека х 8 лв са 280 лв. На колко ще чукне касова бележка и колко ще прибере в джоба, без да им плаща данъци? А за месеца колко се завъртат? Май ще мина петте бона, а? И то само от потребителска такса.
  • 15
    5
    Народа
    Такса за кво бе путки майни. Направления всеки път като отида няма, нищо че имам мн добри осигуровки! Да си правя антигенен и грипен за 30 кинта всеки път щом се чувствам зле - за кво сте ми тогава бе боклуци нагли?!?!????? Народа каза ЗА ЛИЧЕН ЛЕКАР 0лв!!!!!! Взимате от държавата за нас!
  • 21
    4
    Ivo
    Тези алчни,тъпи докторчета, мьрзеливи и тъпи,само пари вьлнуват!
  • 24
    3
    пенсионер
    Алчни , само за пари мислят и бягат от среща с болен човек . Да ги бият тези , които могат да си го позволят
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари