Личен лекар в Русе вече изхвърля ваксини

5
Да не ги оползотвориш е голяма загуба, сподели д-р Виделина Моллова
Да не ги оползотвориш е голяма загуба, сподели д-р Виделина Моллова Видео: БНТ

България е използвала едва една трета от получените до този момент ваксини.

В края на този месец изтича срокът на годност на почти 25 хиляди дози от ваксината на "Астра Зенека" и почти 600 на "Пфайзер". Има ли опасност да бракуваме количества от вече закупени препарати?

"Ето сега. Годността на "Астра Зенека" – до 30 юни. Поради липса на интерес - бракувана", заяви пред БНТ общопрактикуващият лекар д-р Виделина Моллова.

Практиката на д-р Виделина Моллова е в Русе. Това е първият флакон, който се налага да унищожи.

"Да не го оползотвориш просто е голяма загуба. В бланките, с които ги вземаме, на всяка ваксина е упоменат срокът на годност", допълни д-р Виделина Моллова.

Все повече лекари ще попадат в тази ситуация. Едва 38% от получените ваксини на "Астра Зенека" са използвани до този момент.

По наши изчисления са поставени под половин милион дози.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията доставените ваксини на "Астра Зенека" у нас са над милион и двеста хиляди.

Близо половината от това количество - над 400 000 хиляди, са пристигнали още през февруари и март. Срокът, в който могат да се съхраняват в хладилник, е 6 месеца. За опасността да бракуваме ваксини вчера по БНТ предупреди и бившият председател на Ваксинационния щаб.

"Това е просто недопустимо. При наличието на тези ваксини, при наличието на условия, които сме създали за населението, ние да бракуваме ваксини", поясни вчера проф. Красимир Гигов от Обществения ваксинационен съвет.

От Министерството на здравеопазването казват, че до момента няма ваксини с изтекъл срок на годност.

В края на юли обаче изтича годността на над 24 000 дози на "Астра Зенека" и почти 600 на "Пфайзер". Според здравните власти те ще бъдат използвани навреме.

Каква е тенденцията обаче според данните от информационния портал - първите шест дни на юни са поставени над 22 000 дози "Астра Зенека", докато първите 6 дни на юли - под 1300 дози.

На колко дози срокът на годност изтича през август от здравното министерство все още не са готови с изчисленията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари