Левон Хампарцумян: 20 фамилии влияят на политическия живот у нас

1
Заради тях властта спря вноса на храни от Украйна, а храните в магазините остават скъпи, смята финансистът
Заради тях властта спря вноса на храни от Украйна, а храните в магазините остават скъпи, смята финансистът

Заради тях властта спря вноса на храни от Украйна, а храните в магазините остават скъпи, смята финансистът

"Двайсетина фамилии имат съществено влияние върху политическия живот у нас - повече, отколкото си мислите. Те са в най-изгодна позиция, защото не носят политическа отговорност, обаче влияят. Целта им е достъп до публичните пари. Тези фамилии задължително са в постоянна безцветна коалиция с властта."

Тази теза изложи в ефира на NOVA банкерът Левон Хампарцумян, който бе в студиото да коментира актуалната политическа обстановка.

"Сега мачът - малко селски мач - ще бъде на президентските хора, които разпределят парите чрез служебни правителства, срещу всички останали. Плюс едни хора, които не ги виждаме, те седят много ниско в момента, но това са 20-ина фамилии, които държат съществени активи в България. Олигарси - както искате ги наречете. Те имат съществено влияние върху политическия живот и те са в най-изгодната позиция, защото не носят политическа отговорност, обаче влияят”, каза той.

Тези фамилии участва в политическия живот повече, отколкото вие си мислите - отговори той на въпрос участват ли олигарсите в политическия процес сега.

По думите му тяхната цел е безконтролен достъп до публичните пари. Това би се случило при почти всеки политически сценарий, ако няма противопоставяне на властите и истинска конкуренция в икономиката. "Те (тези фамилии, б.р.) първо се избиваха в началото на 90-те години. Сега по-скоро с емиграция си решават проблемите помежду си. Тези фамилии задължително са в постоянна безцветна коалиция с властта. Защото тя е е по икономически интереси. Не е за жени, а за пари", пошегува се банкерът.

Той даде пример с решението на служебното правителство да забрани вноса на зърно и храни от Украйна: "Вие си представете: 3% внос на зърно от Украйна създаде достатъчно основание на изпълнителната власт да забрани вноса на зърно и храни от Украйна. При все, че това е една от най-субсидираните части от икономиката, а България произвежда няколко пъти повече зърно, отколкото потребява. Те просто решиха да спекулират - глупава идея. И вместо да си продадат реколтата, чакаха да цъфнат марулите. Ами цъфнаха марулите - и сега (зърнопроизводителите, б.р.) отиват с паничката за нашите пари пак. Директното (директната помощ, б.р.) ще бъде да се изкупят тия количества, а индиректното - чрез поддържането на високите цени в търговската мрежа заради това, че се предотвратява вноса на евтини (суровини). Така че всички тези приказки на червени, профсъюза и т.н. как се борят за евтина храна става безсмислени с действията, които са направени под въздействието на определени икономически групи."

Според него този ред поставя България в положение на една от най-бедните страни в ЕС: "Те (олигарсите, б.р.) са добре организирани, свършват хубава работа в добри години, но въпросът е дали тази подредба не ни държи на последно място в Европейския съюз."

За преговорите за кабинет Хампарцумян коментира, че "в момента всички искат да се изкъпят, без да се мокрят" Според него "трябва да се излезе от схемата мач "Левски"-ЦСКА и се фокусираме върху цели - Шенген, еврозона, Плана за възстановяване, бюджет. Тогава може да се намери формула "ние ще бъдем заедно, докато изпълним тези цели", посочи той.

"Свършвайки тази работа, освен националните цели - които са прозрачни и очевидни, те ще са хората, които все пак ще разпределят 15-ина милиарда. Не бива да махаме това от мисленето си, когато разсъждаваме за тези хора", добави банкерът.

По думите му в момента България се намира на вододела - дали ще се превърне в европейски аналог на безпетролна бивша съветска република или ще бъде една относително модерна демократична държава с пазарна икономика. "Хората, които вземат икономическите решения в държавата, са една шепа. А трябва да бъдат много повече", допълни той.

В коментар на гражданските протести той коментира, че протестът не решава проблеми, но той е индикация за проблем. "ИТН като блестящи драматурзи и актьори успяха да абсорбират енергията на протеста и да направят така, че тя да бъде по-малко разрушително за това, срещу което хората протестираха. Те (ИТН) са били там не са да изчегъртват, а за да разсеят енергията", смята финансистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари