"Лев Инс Брокер" е заличен от регистъра

0
Дружеството няма право да обслужва клиенти
Дружеството няма право да обслужва клиенти Снимка: БГНЕС

С решение от 17 септември Комисията за финансов надзор заличава два брокера от регистъра заради нарушения - това са "Лев Инс Брокер" ЕООД и "Български брокер"ЕООД.

С това тяхната дейност се прекратява като няма никакви последствия за клиентите, посочват от комисията в отговор на въпроси на "Дневник". "Застрахователните договори са между клиент и застрахователна компания, така че не може да възникнат никакви проблеми за клиентите. Застрахователната компания може да реши да прехвърли съответния клиент към друг брокер или да го обслужва директно", поясняват от комисията.

Какви са нарушенията

В обявените по-късно днес решения на комисията се вижда, че "Лев Инс Брокерс" не изпълнява изискванията на Кодекса за застраховането, според които всеки брокер до 31 януари представя в комисията годишни справки и отчети.

До представляващите компанията Венцислав Велев и Меир Овадия е изпратено писмо на адреса й с покана да бъде съставен и връчен акт. Писмото се върнало обаче в комисията, защото двамата не можело да бъдат открити на адреса. След като местната администрация също помогнала за намирането им двамата не били открити на адреса. Такъв акт е бил съставен и през миналата година и отново не е бил връчен, въпреки че двамата са търсени дори от Областната дирекция на МВР в Плевен.

По данни от Търговския регистър едноличен собственик на капитала на "Лев Инс Брокер" ЕООД е дружеството от Израел дружество "Рахити Меир Класик" ЕООД. За контакти е посочен адрес в Плевен. Вижда се още и че брокерът не е оповестявал финансови отчети от 2007 г. насам.

В допълнение от данните на комисията се видяло, че не е представена и задължителна застраховка "Професионална отговорност". Последната полиция в електронния регистър на ведомството е за срок до 08 септември 2007 г. Не се разбира защо от 2007 г. насам комисията не е потърсила отговорност на брокера.

"Досега не е имало оплаквания от недоволни клиенти от този брокер, поради което той не е бил санкциониран. Нарушенията са установени при рутинна проверка и незабавно са били предприети действия по закон", е отговорът на комисията.

Компанията е и в списъка на длъжниците на комисията, тъй като все още не е платила дължимата такса за общ финансов надзор за годината - 5 хил. лв. заедно с лихвите.

Комисията припомня, че според текстовете от Кодекса за застраховането брокерите са длъжни целогодишно да поддържат валидни застраховките "Професионална отговорност". Тя покрива щети, възникнали от действие или бездействие на съответната компания.

Кодексът дава право на комисията да заличава брокери и ако системно на посочения адрес не могат да бъдат открити управителите на компанията.

Заради подобни нарушения е заличен и "Български брокер", който също не е представял изискваната отчетност пред комисията, а също няма валидна застраховка "Професионална отговорност" от 2012 г. насам. Дружеството не е плащало и дължимите по закон такси от 2012 до 2018 г. Подобно и на другия брокер е имало проблеми управителите на компанията да бъдат открити, за да им се връчи акт за малко над 9 хил. лв.

Адресът на управление на дружеството е в София, а като негов управител е вписан Хориа Джордже Тутуану.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари