Летище „Русе“ получи удостоверение за екплоатационна годност за гражданско летище

8
Предстои изработването на цялостния Генерален план на „Еърпорт Русе“
Предстои изработването на цялостния Генерален план на „Еърпорт Русе“

Предстои изработването на цялостния Генерален план на „Еърпорт Русе“

Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) издаде на „Еърпорт Русе“ удостоверение за експлоатационна годност на гражданско летище съгласно Закона за гражданското въздухоплаване. Това е следващият етап от намеренията на дружеството, което от началото на 2023 г. оперира Летище Русе. В рамките на една календарна година предстои изработването на цялостния Генерален план на „Еърпорт Русе“, което ще позволи летището да може да се използва като гражданско.

На 24 февруари 2023 г. Общинският съвет гласува дружеството да сключи договор за експлоатация на летището, намиращо се в с. Щръклево, припомниха от Община Русе. Оттогава са направени значителни стъпки за модернизация на летището и подобряване условията за извършване на авиационни услуги. Изградена бе осветителната система на полосата за излитане и кацане, като летище Русе е първото в България с LED осветление със слънчеви батерии. Изградена беше и 9-километровата периметрова ограда, теренът бе цялостно почистен, а сградата на пътническия терминал бе обновена и съхранена. Монтирани бяха и два ветропоказателя, които отговарят на специалните изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO. За нуждите на летището през 2023 г. бяха закупени и стационарни и мобилни цистерни за гориво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Владимир
    Нито че е за богаташи нито за.полети,ще стоварват мигранти и оръжие.Нямам търпение да ни подкарат и нас,ние си го заслужаваме,защото всички говеда нехаят в тая държава ама после всичките църкате на работа и навън
  • 8
    2
    Гражданин
    Сега вече можем да очакваме и задръстване в небето.Толкова много мераклии за въздушни превозвачи има.Даже двама си счупили краката по разкопаните улици,като бързали да подават документи в Община Русе.Аз лично се моля да не падне някой самолет над града.Защото това летище освен за аероразвлечения на богати простаци за нищо друго няма да се ползва.
  • 11
    1
    АдиДе
    Айде, че пак трябва да ходя до софето за кратко, а ме мързи да карам по 3 часа в посока
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари