Лекуват тежки травми с уникален 3D рентген в Русе

1
Уникален рентгенов апарат с 3D визуализиране заработи в операционната зала на новото отделение по ортопедия в Университетската болница „Медика“
Уникален рентгенов апарат с 3D визуализиране заработи в операционната зала на новото отделение по ортопедия в Университетската болница „Медика“ Видео: БНТ

Уникален рентгенов апарат с 3D визуализиране заработи в операционната зала на новото отделение по ортопедия в Университетската болница „Медика“ в Русе.

Високият клас техника позволява на лекарите да правят навременна и бърза диагностика на тежки травми на пациенти, разказва БНТ.

Екипът от медици в отделението по ортопедия и травматология в университетската болница е специализиран в областта на хирургията на гръбначния стълб. Негов началник е професор д-р Стефан Станчев, който е и председател на Българската асоциация на спиналните хирурзи. Лекарят се завръща в родния Русе след години работа начело на Клиниката по ортопедия на Университетската болница “Св. Анна“ в столицата. В отделението наскоро са се справили успешно с тежка гръбначна травма на живеещ у нас британски гражданин.

Проф. д-р Стефан Станчев – началник на отделението: Англичанинът беше с тежка стеноза на гръбначния стълб, след две операции в Англия по повод на дискови хернии. Той дойде с парези на двата долни крайника, практически не можеше да ходи, но веднага след операцията много бързо се възстанови.

Британският гражданин е бил изписан след 6 дни и то напълно възстановени движения. От университетската болница споделят, че при тях често се лекуват чуждестранни пациенти, които са избрали да живеят за постоянно в България. Казват, че вече имат трайни контакти с общност от англичани от великотърновско, които често постъпват за лечение при тях. Затова стремежът на ръководството на болницата е във всяко отделение да има поне по един висш или среден медицински специалист, който да владее английски език. В отделението срещаме Катина Стефанова, която от години има проблеми с опорно-двигателния апарат. Казва, че до сега е търпяла страдания и не веднъж е търсила лекарска помощ.

Катина Стефанова: Проблемът е в коленете ми, в ставите. И е адекватно лечението, има подобрение. За два дни наистина облекчението е голямо.

През последните години членовете на Българската асоциация на спиналните хирурзи са си е поставили за цел да решат сериозен обществен проблем. Той се отнася до навременната реакция при оказването на квалифицирана медицинска помощ при тежки транспортни произшествия-казва проф. д-р Стефан Станчев.

Проф. д-р Стефан Станчев – председател на Българската асоциация на спиналните хирурзи: Големият проблем е с травмите на гръбначния стълб, тъй като в региона Русе е известен с пътя Русе-Бяла, с изключително висок травматизъм по отношение на ПТП-та. Не малка част от тези пациенти са с увреждания на гръбначния стълб, които изискват изключително бърза и своевременна намеса.

Новото отделение по ортопедия и травматология на университетската болница разполага с 15 легла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

След една известна възраст да си добър в леглото, означава да не хъркаш.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари