Лекарят, отговорен за смъртта на малката Гери, нападна фотограф на „Монитор”

0
Резултатите от проверката на изпълнителна агенция „Медицински одит” по случая показаха, че детето е починало след лекарска грешка
Резултатите от проверката на изпълнителна агенция „Медицински одит” по случая показаха, че детето е починало след лекарска грешка Снимка: Монитор

Подсъдим лекар за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която почина след вадене на сливици в болница „Царица Йоанна” (бивша ИСУЛ), нападна фотограф на „Монитор” вчера в съда. „Не ме снимай бе, изтрий ги веднага. Нямаш право да ме снимаш, нещастник”, разкрещя се д-р Михаил Маджунов. Той и колегите му Юлиан Рангачев, Иван Табаков и Иглика Станчева отговарят пред Темида за причиняване на смърт по непредпазливост.

Професор от клиниката по детска анестезиология в „Пирогов” ще изготви последната експертиза по делото, реши вчера Софийският градски съд. Следващото заседание е на 25 октомври.

Председателят на съдебния състав докладва, че е било изпратено искане до здравното министерство да посочи анестезиолог на деца, но отговорът оттам бил, че няма такава специалност.

От института за спешна помощ „Пирогов” обаче съдействали на съда, като изпратили цял списък с лекари анестезиолози в детската клиника там. Проф. Надежда Гаврилова се съгласила да участва в изготвянето на експертно становище по случая „Гери”.

На 8 декември 2010 г. момиченцето било оперирано за отстраняване на сливиците от д-р Михаил Маджунов в ИСУЛ, а на следващия ден било изписано. На 14 декември личната лекарка на детето го насочила за консултация там, тъй като от болка то не можело да отвори устата си. На следващия ден Гери постъпила в болницата по спешност, тъй като започнала да повръща кръв. Ден по-късно детето отново било изписано от д-р Маджунов в „добро състояние” по неговото мнение. На 23 декември Гери отново повръщала кръв и пак била приета в болницата. Започнала спешна операция, но детето не било спасено.

Резултатите от проверката на изпълнителна агенция „Медицински одит” по случая показаха, че детето е починало след лекарска грешка, тъй като е било подценено състоянието му от лекуващия лекар. През цялото време на размотаването му от медиците не бил обсъден вариант за ревизия на оперативната рана и дори не била определена кръвната му група.

В отделението „Уши, нос, гърло” в болницата липсвал алгоритъм за поведение при следоперативно кървене, детето било изписвано прекалено бързо и след двете хоспитализации - на следващия ден, а контролните прегледи са били след доста време - около седмица.

Само майката на детето - Анна, дойде в съда вчера. Бащата се възстановява след операция. Жената побърза да си тръгне, без да пророни и дума. Преди време тя поиска затвор и отнемане на лекарските права завинаги на д-р Маджунов.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари