Лекар: Жегите могат да отключат прояви на агресия

1
Симптомите, които трябва да се наблюдават, са нарушен сън, повишена реактивност, агресия
Симптомите, които трябва да се наблюдават, са нарушен сън, повишена реактивност, агресия Снимка: Агенция Фокус

Симптомите, които трябва да се наблюдават, са нарушен сън, повишена реактивност, агресия

"Напълно е възможно абсолютно здрави хора без наличие на заболяване да отключат повишена тревожност или паническа атака поради високите температури", сподели доц. д-р Стефан Попов пред "Фокус".

Екстремните температури навън са тест не само за физическото ни здраве, но и за психичното. Какво е влиянието на високите температури върху психиката ни и какви са симптомите?

Той доктор по медицина, специалист по неврология и психиатрия, както началник клиниката по психиатрия към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

"Психичното здраве е широко понятие. В жегите най-интересни за обществото са спешните случаи. Броят на спешните психиатрични случаи е по-висок през пролетно-летните месеци в сравнение със зимата. Това показват данните за България, но и извън нея.

Няколко са факторите, оказващи влияние - екстремалните температури, атмосферно налягане, нивото на облачност и вятърът. Въз основа на тези фактори лекарите могат да предположат какъв брой пациенти ще очакват през следващите 7 дни. В летните месеци заради температурите нуждата от психиатрична спешност се е покачила."

Д-р Попов обясни, че при всеки градус нагоре смъртността, свързана с психични заболявания, се повишава с 2.2%. Тези факти са за определена възрастова група.

"Всеки един градус нагоре в температурата се свързва с повишение на заболеваемостта от афективни разстройства, органични психични разстройства, дължащи се на мозъчно-съдова болест, шизофрения, невротични и тревожни разстройства."

Доц. д-р Попов сподели, че паническото разстройство е представител на тревожните разстройства, което се усложнява значимо в тези температурни пикове. Паническото заболяване е основно при младите хора. Пикът му е 25-35 години. Една атака може да бъде провокирана от екстремна топлина. Симптомите, възникващи от жегата - потене, прилошаване и сърцебиене, се умножават при хора с панически разiтройства и водят до тежки преживявания.

Доцентът коментира агресията през лятото:

"Повишената температура и повишената влажност са свързани с промените в атмосферно налягане и с повече слънцегреене. Могат да се отключат много прояви, включително прояви на агресия. Повишеното слънцегреене води до повишена продукция на невротрансмитери като серотонин. Свързваме го с проявите на щастие, но той може да отключи свръхактивност, включително агресивност."

Симптомите, които трябва да се наблюдават, са нарушен сън, повишена реактивност, агресия. Те изискват консултация или поне намалено темпо на живот.

От опита си доц.д-р Попов каза, че има хора, които преминават през жегите много леко, но има такива, понасящи трудно високите температури.

Той сподели, че никой не говори за депресията през зимния период, а тя също не е за подценяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Някой
    Случвало ми се е при голяма жега да ми става адски усилно и не мога да търпя нищо и никой .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари