Лекар получи условна присъда за смъртта на малката Гери

0
Детето е починало след усложнение, настъпило при вадене на сливици
Детето е починало след усложнение, настъпило при вадене на сливици

Условна присъда получи лекар заради смърт на дете, съобщиха от ВКС.

Детето е починало след усложнение, настъпило при вадене на сливици.

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) реши д-р Михаил Маджунов да бъде "лишен от право да упражнява лекарска професия" за 2 години. Условната му присъда също е 2-годишна, но е отложена с 3-годишен изпитателен срок. ВКС оставя в сила решението на САС в останалата му част. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Делото е заведено след като на 8 декември 2010 г. и на 16 декември 2010 г. в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", като д-р Маджунов като лекар при независимо съпричинителство с Юлиян Рангачев и Иглика Станчева е причинил смъртта на Гергана Илиева, настъпила на 23 декември 2010 г. Според документите, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност на 8 декември 2010 г. д-р Маджунов не е поискал да се определи кръвната група на пациентката преди да й бъдат извадени сливиците. При прегледа на 16 декември 2010 г. след като детето е получило кръвоизлив, той не поставил адекватна диагноза, не назначил адекватно лечение и я изписал за домашно лечение.

Според съдебно-медицинската експертиза, ако през това време е бил извикан анестезиологично-реанимационен екип, ако е била прелята кръв или са взети други мерки, Гери е имала шанс да оцелее. При аутопсията, направена по нареждане на директора на болницата става ясно, че стомахът на детето съдържа около 50 мл смес от течна и съсирена кръв, а дванадесетопръстникът – 10 мл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари