Лекар поиска от дете 20 лева за медицинска бележка

1
Докога таксата ще може да се изисква не е ясно
Докога таксата ще може да се изисква не е ясно

Докога таксата ще може да се изисква не е ясно

Да поискаш от дете 20 лева за медицинска бележка и да го отпратиш без нея, защото няма толкова пари. Това се е случило в столичен лекарски кабинет. Сигналът е подаден от майката на детето, съобщава БНТ.

Защо въпреки уверенията на здравния министър, че извинителните бележки за децата ще бъдат безплатни виждаме примери за точно обратното?

Освен че медицинските бележки не са включени в основния пакет дейности на Националната здравноосигурителна каса е изрично регламентирано, че прегледите за деца са безплатни, а издаването на бележката е крайният етап на прегледа и така такса не би следвало изобщо да има.

20 лева за извинителна бележка - с това се сблъсква Петя след като синът ѝ се разболява.

"В неделя синът ми беше болен. Беше с 40 градуса температура, много лошо кашляше и помолих дядо му да дойде да го вземе, за да го заведе на дежурен кабинет. След прегледа, който продължи две минути, лекарят е казал, че за да му издаде електронна бележка трябва да даде 20 лева. Той не е имал толкова пари в себе си и съответно бележка не са му издали", заяви майката Петя Колева.

След като разбира за шокиращата сума, Петя се обръща към медицинския център за обяснение.

"Звъннах на главния им офис и дамата ми каза, че най-вероятно синът ми не е разбрал правилно и цената на бележката е 12 лева - имат такъв ценоразпис. Дори да е 12 лева за мен е безумно потребителската такса да е 2,90, а една електронна бележка да е 12 лева", допълни Петя Колева.

На брифинг от 12 септември обаче здравният министър заяви, че електронните извинителни бележки ще са безплатни.

"Безплатно беше досега. Безплатно ще остане и за в бъдеще", добави министърът на здравеопазването проф. Хинко Хинков.

Такса за издаване на медицинска бележка и качването ѝ в пациентското досие не би следвало да има, но личните лекари все още изискват тази услуга да им бъде заплатена. Сумата от 20 лева обаче им се вижда неприемлива.

"Не бих казала. Не го приемам. Документът е между 2 и 4 лева. Поне така сме си се уговорили", каза още д-р Валентина Вълева, общопрактикуващ лекар.

Докога таксата ще може да се изисква не е ясно. Според здравното ни министерство такава трябва да се договаря между лекарския съюз и здравната каса. А от касата заявиха, че те не отговарят за таксата, защото не влиза в дейностите, за които плащат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    вал
    На тази докторка в.с.в. не ѝ е за първи път да извива ръцете на пациентите си. Става нервна и неадекватна ,ако не и дадеш 5 лв. Не вдига телефон ,ако се свържеш ,крещи до спукване на тъпанчето ти. Намира си оправдания да не приема в кабинета ,а на адрес.Защо ли ? Непрекъснато в кабинетя я замества друго алчно некомпетентно джуджето ,не по различен от нея. Да му мислят болните пациенти които „лекуват“. И НЗОК да знае и се сезира ,че при издаване на рецепта по протокол , винаги издава амбулаторен лист за преглед, източва касата за лесна и чиста печалба .
  • 2
    3
    5шш
    Симона нещо се е объркала. Има правила.За преглед не по каса-да ,за манипулации не по каса-да,ама за електронна бележка...... Ако детето е заразно болно ,лекарят е ЗАДЪЛЖЕН да сезира РЗИ ,да го постави под карантина и да издаде бележката за отсъствията.Иначе той е в крачка.
  • -5
    2
    Симона
    Ами колкото кажат,ще давате,все без пари искате!
  • 12
    1
    Лекар от доболнична помощ
    Никакви пари не трябва да се вземат за мед.бележка.Всеки преглед задължително се отразява в амбулаторен лист.В него се описват анамнеза,статус,терапия,назначени изследвания,издаден болничен....Това си е задължителна документация.За болничен за работещ пари не вземаме.Кой болен мозък на колега измисли да се вземат пари за бележките,които програмата генерира почти автоматично.Ами то,все едно,за изписаната рецепта да искаме пари.Нямам думи.Не се налапаха някои колеги.После-защо така ни оплювали
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари