Лекар без специалност ще получава 1900 лева заплата, а сестра - 1500

9
„Възнаграждението е великолепно, може и по-голямо да договорят. Към този колективен трудов договор можем да се включим и да го изпълним тогава, когато ни се осигурят парите“, обясни Соня Съботинова, директор на МБАЛ – Мездра
„Възнаграждението е великолепно, може и по-голямо да договорят. Към този колективен трудов договор можем да се включим и да го изпълним тогава, когато ни се осигурят парите“, обясни Соня Съботинова, директор на МБАЛ – Мездра Снимка: bTV, стоп кадър

Скок на заплатите в здравеопазването. Това предвижда новият колективен договор в сектора, който предстои да бъде финализиран

Синдикатите и правителството са се договорили основното заплащане на лекарите без специалност да е 1900 лева, на сестрите - 1500, а на санитарите - 910 лева, предаде bTV

При заложеното в действащия в момента колективен договор - това означава увеличение с близо 60 на сто за лекарите и сестрите, и близо 28% за санитарите.

Цветелина Петкова работи като медицинска сестра в болницата в Мездра от пет години. С COVID добавката чисто получава около 900 лева на месец. 

„Ако нямах малко дете и не бях обвързана със семеен живот, отдавна щях да съм в чужбина. Просто е обидно това заплащане, което е в момента“, казва Петкова.

Новината за възможен скок в заплатите Цветелина приема с премерен оптимизъм. Но от ръководството на болницата са песимисти - възнагражденията там са много по-ниски от обсъжданите в момента.

„Възнаграждението е великолепно, може и по-голямо да договорят. Към този колективен трудов договор можем да се включим и да го изпълним тогава, когато ни се осигурят парите“, обясни Соня Съботинова, директор на МБАЛ – Мездра.

Целта на увеличението е да замести COVID добавките, обясняват от КНСБ. Според синидикатите - клиничните пътеки на болниците, които приложат колективния договор, ще скочат с 25 на сто.

“Години наред се увеличават цените на медицинските услуги, а това не се усеща от персонала. Трябва да има воля на този, който управлява болницата и ще трябва да се прегледа нивото на ДМС, за да се достигне до тези високи заплати, обясни Пламен Радославов КНСБ.

За общинските - това би означaвало фалит, казва д-р Тотев.

„Всяка сестра, която чуе и всеки санитар, който чуе от утре ще взимаш толкова - кой става омразен - управителят. Аз в ролята си на управител - и Христос да съм, няма как с 1 хляб и 1 риба да нахраня всички.“, казва д-р Неделчо Тотев, който е председател на сдружението на общинските болници.

От касата заявиха, че увеличение на цените на клиничните пътеки се обсъжда, но все още не е ясно точно с колко ще е то.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    КИМ
    Дано като взимат повече пари да не ни гледат като пари,защото масово всички злоупотребяват. А не,че досега не са взимали по един или друг начин пари ,така е навсякъде ! И не мисля ,че нещо ще се промени просто ще имат повече доходи.
  • 5
    2
    Една мед сестра
    Моля не лъжете и не всявайте ИНТРИГА .Заплатите на сестрите в доболничната помощ ще се увеличат с 14 % така , че ако до сега са взимали 1000 лв, сега ще взимат 1140 лв,което НЕ е 1500 лв ,нали ! Това е , нищо повече !
  • 8
    1
    daskal
    А Кирчо Панайотов - 150 хилки на месец. Щот е експерт.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари