Леден фестивал започва в Русе след седмица

1

След близо 100 години в Русе се завръща духът на зимната феерия и изкуството за извайване на фигури от лед. Първите ледени скулптури в България се появяват тук в началото на ХХ век и са едно от онези 121 първи неща, с които Русе се слави като град-новатор и град на свободния дух.

Ледените фигури радвали русенските граждани и гости на града до края на 40-тте години на миналото столетие. Те се появявали всяка зима в центъра на Русе пред сладкарница „Швейцария” и били дело на нейния собственик Денчо Ножаров. Сладкарницата била известна не само със своите хубави пасти, торти, баклави и други лакомства, а и с необикновеното хоби на бай Денчо Ножаров. Повече от четвърт век всяка зима пред своята сладкарница той правел фигури на животни и хора от замразен сняг. Самоукият скулптор използвал малка метална лопатка, с която лепял и извайвал майсторски своите творби с внушителни размери. В студените зимни дни тези снежни фигури били една от най- големите атракции по централната улица на Русе.

Около необикновените скулптури винаги се събирали много хора, ледената феерия пред сладкарница „Швейцария” се превръщала в магнетично място за срещи и разговори. Години наред ледените фигури в Русе създавали много настроение и били естествен център за социални контакти. Сред образите, изваяни от Денчо Ножаров можели да се видят Сталин, Горки, Пушкин, немският композитор Вагнер и др. Славата на атрактивния леден скулптор преминала пределите на страната. Снимка в италиански вестник от 30-тте години на ХХ век, коментира самобитния талант на бай Денчо и изваяния от него бюст на Галилео Галилей с надписа “И все пак тя се върти”. ДЕКЕМВРИ’2014. РУСЕ Международен фестивал на ледени скулптури „Русе Айс Фест’2014“ завръща ледените фигури в Русе за пръв път от десетилетия насам.

Фестивалът е организиран от Община Русе и Общинска Фондация „Русе – град на свободния дух” със съдействието на Sofia Ice и „Хюман тинкс”ООД. От 10 до 15 декември 2014г. Русе ще бъде домакин на ледена фиеста, с която ще възроди градската традиция за извайване на ледени фигури през зимния сезон - част от събитията, прославили Русе като град на първите неща. Теренът за ледените творби ще бъде изграден на алеята пред Хотел „Дунав Плаза” и централния градски площад. „Русе Айс Фест’2014“ е част от Коледно-новогодишния фестивал на града.

Темата на това първо издание се фокусира върху свободния дух и иновативността на града и неговите хора. 60 ледени блока (близо 9 тона лед) ще бъдат предоставени на майсторите на ледения карвинг, от които се очаква да изваят фигури на тема „Русе – град на свободния дух. Русе – град новатор”. „Русе Айс Фест’2014“ е с международно участие и ще се проведе под формата на състезание - ICE SCULPTING COMPETITION (Състезание по ледено скулптуриране). Кристалният лед е изработен в ателието на Sofia Ice, по специална технология, която го запазва напълно прозрачен и безвреден за околната среда. В създаването на ледени скулптури, ще се включат професионалистите по леден карвинг Дилън Корбет, Ванкувър (Канада), Луиз Рибалта Кома-Крос, Барселона (Испания), Хуан Карлос Мартинез, Мадрид (Испания), Руслан Коровков, Ростов на Дон (Русия) и Виктор Царски, Русе(България). Всеки от тях ще работи с 8 ледени блока, което прави приблизително по 1 тон лед на скулптура. Към това съзвездие майстори на леден карвинг ще се присъединят скулптори от ателието на Sofia Ice, които ще изработят 5 по-малки скулптори от кристален лед с височина до 1 м.. ЛЕДЕН БАР ще допълва духа на ледената епоха. Той е сред основните атракции на фестивала, където публиката над 18 г. ще може да се зареди с настроение, а първите 300 ще получат своите напитки в ледени чаши. Леденият бар отваря на 10.12.2014г. в 17.00 часа.

За него ще се грижи Дружеството на хотелиерите и ресторантьорите в Русе. Тази атракция ще работи и след края на фестивала до 31.12.2014г. за доброто настроение на всички русенци и гости на града. В съпътстващата програма на „Русе Айс Фест’2014“ ще могат да се видят: коледно огнено щоу на Клуб „Дивинитас”, което ще бъде представено в деня на официалното откриване на фестивала 11.12.2014. от 17.00ч.. Концерти на открито, сцена на алеята пред хотел „Дунав Плаза”. В дните последователно ще участват рок-групите OLD GUNS - на 11.12.2014г. от 18.00 часа и ANEKDOT - на 13.12.2014г. от 17.30 часа. На 12 декември 2014г. на сцената на ледения фестивал в Русе ще бъде струнен квартет ИНТРО, концертът започва в 17.30 часа. „Русе Айс Фест’2014“ подготвя и много забавления и изненади за децата и техните родители.

В прозрачни блокове лед ще има замразени подаръци и тези, които най-умело дълбаят леда ще могат да спечелят атрактивните награди. Церемонията по награждаването на участниците в състезанието по ледено скулптуриране ще бъде на 13.12.2014г. от 12.00 часа на сцената на ледения фестивал, с артистична програма и ледени игри за всички. Очаква се над 20 хиляди души да посетят фестивала и ледената експозиция, която ще остане в градската среда до нейното естествено разтопяване. Спонсорите на „Русе Айс Фест’2014“ ще получат атрактивни рекламни послания, Част от фигурите ще бъдат брандирани, в други пък ще бъдат вкопани рекламни елементи.

За най-малките зрители на ледената фиеста ще има много нестандартни забавления, по време на които да съпреживеят удоволствието от изкуството.

Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух” възнамеряват „Русе Айс Фест“ да бъде ежегодно международно събитие в Дунавската столица на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари