Ледът в Гренландия и Антарктида се топи 6 пъти по-бързо, отколкото през 90-те години

0
Това може да предизвика големи наводнения в райони, в които днес живеят около 400 милиона души
Това може да предизвика големи наводнения в райони, в които днес живеят около 400 милиона души Снимка: БГНЕС

Това може да предизвика големи наводнения в райони, в които днес живеят около 400 милиона души

Ледът в Гренландия и Антарктида се топи 6 пъти по-бързо, отколкото през 90-те години, което води до повишаване на морското равнище. Това предизвиква заплаха от голямо наводнение до 2100 г. в райони, в които днес живеят около 400 милиона души. Това е оценката на 89 изследователи и е най-всеобхватната до момента, съобщават „Сабах” и БГНЕС.

Арктическата топла вълна от миналото лято вероятно ще счупи рекорда от 2011 г. по загуба на полярен лед от 552 милиарда тона, съобщават публикации в „Nature”“. Това е приблизително еквивалент на осем олимпийски басейна, изтичащи се в океана всяка секунда.

Покачването на морското равнище може в крайна сметка да се окаже най-пагубното следствие от въздействието на глобалното затопляне. Всъщност именно допълнителните сантиметри – а може би и метри до 22 век - правят бурите вследствие на тропически циклони по-смъртоносни и разрушителни, казват експертите.

„Всеки сантиметър повишено морско равнище води до наводняване на бреговете и до крайбрежна ерозия, нарушава живота на планетата”, казва професорът от университета в Лийдс Андрю Шепърд, който ръководи проучването заедно с Ерик Айвънс от НАСА.

„Ако Антарктида и Гренландия продължат да следват най-лошите сценарии от затоплянето на климата, те ще доведат до допълнителни 17 сантиметра повишаване на морското равнище до края на века”, казва той в изявление.

Почти целият лед, който изчезва от Антарктида, както и половината от този от Гренландия, са предизвикани от затопляне на океанската вода, ускоряващо движението на ледниците към морето. Океаните помагат на човечеството, като абсорбират повече от 90% от излишната топлина от глобалното затопляне. Останалата част от ледените загуби на Гренландия се дължи на повишаващата се температура на въздуха.

Комбинираният процент на загуба на маса от двете ледени шапки сочи увеличение от шест пъти - от 81 милиарда тона до 475 милиарда тона годишно за по-малко от три десетилетия, показват проучванията.

Прогнозите са за около половин метър повишение на морското равнище до 2100 г. Ако човечеството ги опровергае и постигне „въглероден неутралитет” до средата на века, покачването на морското равнище вероятно ще бъде ограничено до 43 сантиметра.

„Най-лошият случай”, който предполага, че въглеродните емисии продължават да са непроменени или че самата Земя ще започне да повишава концентрациите на парникови газове, би довел до увеличение с 84 сантиметра, според специалния доклад на IPCC за океаните, публикуван през септември.

През последното десетилетие морското равнище се повишава с около 4 милиметра годишно. Но в началото на 22 век вероятно ще се повиши 10 пъти повече, дори при оптимистичен сценарий за емисиите.

Средната повърхностна температура на Земята се е затоплила с един градус по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, но полярните райони са се нагрели два пъти повече.

Гренландия и Западна Антарктида, за които мнозина учени твърдят, че вече са преминали точката, от която няма връщане, и в крайна сметка ще загубят целия си лед - заедно притежават замръзнала вода, която би могла да вдигне океаните с до около 13 метра. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари