Лавров: България е решила да надмине Чехия

0
"Брюксел би трябвало да внесе яснота по въпроса за отношението за частните предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България" каза Лавров
"Брюксел би трябвало да внесе яснота по въпроса за отношението за частните предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България" каза Лавров Снимка: БГНЕС / Архив

Руският външен министър отговори на обвиненията от България

Брюксел би трябвало да внесе яснота по въпроса за отношението за частните предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България – това заяви руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки обвиненията от страна на България към Русия, цитиран от ТАСС и  Dnes.bg.

По-рано днес българската прокуратура заяви, че е възможно шестима руснаци да са имали отношение към четири инцидента с взривове в складове или производствени помещения за оръжия и боеприпаси на територията на България. На трима от тях са повдигнати обвинения за покушението срещу бизнесмена Емилиян Гебрев.

Мога да допусна, че ЕС все пак трябва да бъде загрижен заради ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуацията, която е свързана с това, че отношение към търговията с оръжие, към съхраняването на боеприпаси имат някакви частни предприемачи. ЕС е длъжен все пак да отговори на въпроса, който ние зададохме и който се заключава в това доколко ЕС контролира изпълнението от страна на неговите членове на задълженията по различни документи в сферата на търговията с оръжие“, каза Лавров.

Руският министър отбеляза, че времевата рамка от 2011 г. до 2020 г., в която България обвинява граждани на Русия в организирането на четири взрива в оръжейни заводи в страната, създава усещането, че в обвиненията си София е решила да засенчи Прага.

„Самата времева рамка – за последните 10 години, получава се, че или българската страна не е знаела нищо и едва сега, след като в Чехия изведнъж се сетиха за събитията от 2014 г., е решила да надмине чехите и да погледне по-дълбоко в историческата ретроспекция. Или през цялото време те са знаели какво се случва, но по някакви причини не са давали гласност на това“, каза Лавров.

Коментирайки обвиненията на България в съпричастност към взривове в оръжейни складове, Сергей Лавров каза още, че така може да се стигне и до подозрения в убийството на ерцхерцога Франц Фердинард. „Добре, че все още не сме убили ерцхерцога Фердинанд, но съдейки по всичко, се върви към това“, каза Лавров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари