Лавата от вулкана в Ла Палма е на път да се излее в морето

0
В неделя вулканът изригна за пръв път от 50 години
В неделя вулканът изригна за пръв път от 50 години

Вулканичното изригване на канарския остров Ла Палма нанася все повече щети

До момента над 160 постройки са били разрушени от лавата, съобщи рано тази сутрин испанската държавна телевизия RTVE, предаде БТА. Повече от 100 хектара вече са покрити с дебел черен слой лава. Тя е с температура от около 1000 градуса по Целзий и изригва от 9 кратера на вулкана Кумбре виеха, в южната част на испанския остров.

По информация на Гражданска защита вече са евакуирани близо 6000 души. Повечето от тях са настанени у роднини или в частни домове в други части на отрова. Засега няма жертви, подчертаха властите.

По-късно днес се очаква лавата да стигне до западния бряг на малкия остров в Атлантика. Властите предупредиха, че когато нажежената лава се излее в морето, може да се отделят отровни газове. Тогава ще има експлозивно изпаряване на морска вода и може да се образуват солна киселина и фини вулканични кристали. Това може да предизвика възпаления на кожата, очите и на дихателните пътища. Но тъй като потоците от лава забавиха движението си, не е ясно кога точно ще достигнат крайбрежието.

В неделя вулканът изригна за пръв път от 50 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Фактът, че ви трябват свидетели, за да се ожените, е доказателство, че извършвате престъпление.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари