Лабораторно създадено месо: Как се развиват тези продукти през 2020?

0
Нашите тела имат нужда от определен набор от аминокиселини, липиди, минерали и витамини. Няма значение дали те идват от растения или животни
Нашите тела имат нужда от определен набор от аминокиселини, липиди, минерали и витамини. Няма значение дали те идват от растения или животни

Лабораторно отгледаното месо не е единствената алтернатива

Едно от големите постижения на 2020 г. е напредъкът в заместването на месото от животни с изцяло нова ера хранителни продукти, които са произведени значително по-устойчиво и от полза на климата, пише kaldata.com. По-рано този месец съобщихме, че в Сингапур някои ресторанти и вериги за бързо хранене ще започнат предлагане на пилешко месо, произведено в лабораторни условия, за чието производство не е пострадало нито едно животно. Лабораторно отгледаното месо е една изключителна алтернатива, но за щастие не е единствената. Някои компании работят по създаването на хранителни продукти, които са базирани изцяло на растителни протеини, като наподобяват силно конвенционалните месни продукти. Една от тези компании е Beyond Meat и в тази статия ще ви представим интервю с основателя и изпълнителен директор на компанията Итън Браун.

Компанията Beyond Meat е едно от публичните дружества на 2020 г., които успяха да отчетат сериозно повишаване на акциите, независимо че пандемията рязко повлия нейния бизнес, а затварянето на ресторантите доведе до спад в продажбите. Едни от най-големите клиенти на Beyond Meat в САЩ са Pizza Hut и Dunkin, популярни верига ресторанти за бързо хранене, а продуктите на Beyond Meat се продават в търговските вериги за хранителни стоки по целия свят.

Едни от най-големите предимства на продуктите на Beyond Meat, както става ясно от интервюто на изпълнителния директор, проведено с The Verge, са, че компанията не използва ГМО съставки.

По-нататък ви представяме избрани моменти от интервюто. Въпросите са зададени от интервюиращия на The Verge.

 - Итън Браун, вие сте основателят и главен изпълнителен директор на Beyond Meat, добре дошли.

 - Чудесно е да съм тук, благодаря ви много, че ви има.

 - Двамата с теб сме говорили и преди, участвали сте във Vergecast, това е ново шоу, така че трябва да започнем от начало. Този разговор ще бъде отвъд месото (препратка към името на компанията). Как стартира компанията? Вие сте основателят, какъв беше процесът на стартиране на Beyond Meat за вас?

 - Благодарим за възможността да обясним нашия произход. Бях мислили за тази марка и идея отдавна. Ние сме в бизнеса вече от 12 години, но дори и отпреди това. С тази компания се опитах да усъвършенствам работата ни. Имах прекрасната възможност като дете да израсна в града и да прекарвам много време в провинцията. Баща ми е професор и по това време той преподаваше в Мериленд, като не обичаше да бъде в града. Самият той е израснал в провинцията и наистина е искал да осигури това преживяване и за децата си, защото на село се е чувствал най-силно у дома.

 - Така че купихме ферма в западната част на щата Мериленд и една в Мейн, там прекарвах времето си, когато не бях на училище и не се налагаше да бъде в града. Наистина бях отрано изложен на красотата на природата, а след като се настанихме в провинцията, баща ми започна да поддържа мандра.

 - Имахме 100 крави и аз започнах да се интересувам повече от земеделието и наистина се радвах да прекарвам времето си там. Но имах проблем, още като дете не можех да разбера какви биологични разлики съществуват между животните, които отглеждаме в обора, и тези, които държахме у дома и гледахме като свои другари. Имаше ли разлика в тяхното биологично предназначение, ако едните имаха копита, а другите лапи? Едните имат муцуни, а другите носове? Те очевидно имаха големи физиологични разлики, но какви са разликите, които могат да ни накарат да убиваме едните за прехрана, а другите да пазим до края на дните им, а след като те изтекат, да страдаме за тях?

 - Тази мисъл ми остави ярка и дълбока следа, но сравнително късно успях да я облека в думи. Ако прочетете книгата „Мрежата на Шарлот“, в нея ще се натъкнете на една сцена, в която баща обяснява на дъщеря си: „Животът е такъв.“ Ще вземем едно прасе и ще го заколим. Баща ми е философ и много задълбочен мислител по етичните въпроси, макар и никога да не е говорил за това. Той просто ме оставяше да разбера етичния проблем при отглеждането на животни с цел месо, защото щеше да предизвика особено мнение за себе си. Израснах и оставих този проблем настрана. След това започнах кариера в енергийния сектор, обичах тази си работа. Работил съм за водеща компания в света за горивни клетки с мембранна протонна обмяна, което е ужасно елегантна технология.

Наистина исках да окажа влияние върху промените в климата. И стигнах до извода, че животновъдството е един от основните причинители на климатичните проблеми, които имаме. И така, когато вече бях развит и доказан професионалист, започнах да се връщам към този проблем, който бях набелязал като дете. Имах възможността да дам изцяло нова посока на кариерата си и да продължа да оказват положителни промени върху климата. И след като започнах да мисля за човешкото здраве и използването на водните ресурси, земята и енергията, ми стана ясно, че ако можем да измислим начин за разделяне на производството на месо за прехрана от животните, можем да решим немалко проблеми. Започнах да мисля, „Какво месо би могло да бъде създадено по различен начин?“ И някъде в опитите ми да отговоря на този въпрос, дадох началото на компанията.

 - Колко е голяма компанията сега?

 - Ние сме около 500 души. Развиваме нашия основен проект Manhattan Beach тук в Лос Анджелис, който е нашият център за научноизследователска и развойна дейност. Тук имаме около 150 учени и инженери и имаме производство в цялата страна.

Мисля обаче, че имаме особена позиция на фокуса. Начинът, по който мислим за месото е, вместо да се фокусираме върху неговия произход, настоявайки, че е по-екологично то да бъде добивано от пилета, крави или прасета, защото според нечии анализи отглеждането на едни животни, е по-екологично от отглеждането на други; ние се фокусираме върху това каква хранителна стойност всъщност ни дава месото и разглеждаме състава на животинския протеин.

Това, което искам да кажа с това е, че ако всъщност погледнете какво съдържа животинския протеин, заради който всъщност хората ядат месо, то съставът се свежда до следните пет компонента: аминокиселини, липиди, минерали в микроелементи, витамини и вода. Нито едно от тези неща не е изключително само за месото. Животът се обеднява около тези пет съставни части, растенията имат същите съставни вещества като телата на животните в много случаи, просто те са организирани и изразени по различен начин.

Така че нашата работа е да намерим аминокиселините, липидите, микроелементите и витамините от неживотински източници и да си организираме в същата последователност (архитектура), на която е базирано месото. И наистина хубавото в този процес всъщност е, че по този начин изследваме много задълбочено каква всъщност е структурата на месото. Всеки университет в страната вероятно ще разполага с достатъчно научни знания и материали, с които да обясни какво представлява месото от химична гледна точка. Съществуват дори учебници за цяла наука, изследваща месото. Затова можем да говорим, че то има своеобразна архитектура.

И така поехме една крачка напред и започнахме да произвеждаме хранителни продукти на база на едни от най-усъвършенстваните биомедицински технологии, за да разберем неговата структура, разпределението на мазнините, водата и т.н., използвайки растения. Защо го направихме? Защото, ако се замислете, какво в животните е толкова ценно превръщането на техните тела в човешка храна? Животните всъщност консумират много растения и вода. Ние също използваме за суровини растения и вода. Така че ние просто прескачаме животното от веригата.

Вторият движещ мотив в работата ни е, че имаме усещане за спешност за подобни продукти на пазара. Ще ви дам само един пример: моят син е отзад тук, в нашия офис, и тренира баскетбол. Не знам, може би преди шест седмици имаше един ден, в който неговият гимназиален отбор вече не можеше да тренира във фитнеса поради COVID-19, така че трябваше да тренират навън. Но те не можеха да тренират дори и навън поради горските пожари, които имаме тук в района на Лос Анджелис, и проблемите с качеството на въздуха.

И двете неща, инфекциозните болести и качеството на въздуха, от които страдаме в момента, се определят от нашето въздействие върху околната среда. Трябва да измислим начин да живеем в границите на дадената ни екосистема. При всички положения сме нарушили тези граници, по такъв начин, че светът да се превърне в предизвикателно място за нашето оцеляване. Трябва да поправим това и тук имаме ключово решение. Така че има спешност за това, което правим, и именно този натиск, който идва индиректно, всъщност ни помага да вършим нещата по-бързо, отколкото сме очаквали.

 - За да основете Beyond Meat, сте разчитали на инвестиция от енергийния сектор. Какви бяха разговорите, които проведохте, за да привлечете необходимите инвестиции. Току-що подписахте договор с Pizza Hut. Всички разбираме какъв е успеха на вашата концепция сега, но в началото със сигурност е имало доста скептицизъм, особено след като сте оставили кариерата си в енергийния сектор. Как преодоляхте този първоначален скептицизъм?

 - Първото нещо, което трябваше да преодолея, беше собственият ми скептицизъм. Имах доста прилична кариера в енергетиката. И мисълта да я напусна и да отида насред нищото, за да създам компания ме смущаваше в такъв смисъл, че далеч не беше това, което се очакваше да постигна. Отне ми много време да отстоявам, че трябва да напиша собствен сценарий, вместо да слушам какво другите мислят, че трябва да правя в живота си.

Всички ние израстваме с всевъзможни представи в главата си, които ни обясняват какво трябва да правим с живота си, за да бъдем признати за „успешни“, като тези представи са доста трудни за преодоляване. Отне ми доста години, за да преодолея всичко това, да събера достатъчно смелост, за да го направя. По това време децата ми бяха малки, печелех прилични пари, така че ми отне доста усилия, за да мога да кажа: „Добре, това е нещо, което си заслужава пълна промяна в начина, по който прекарвам времето си.“

Така че успях да преодолея стереотипите и след това се отдадох но новия си проект. Спомням си, че разговарят със съседа си, който е адвокат и го питах „Как да наречем този продукт“

Не исках да го наричам заместител или алтернатива на месото. Играех си с названието „Растителни протеини“, което хората вече използваха, за да назовават подобни продукти. Това вероятно е било някъде през 2009 г. или горе-долу по това време. Тогава той каза: „Да, приемливо е, но звучи прекалено много като продукт, с който хората биха нахранили рибките в аквариума си.“

Така че от маркетингова гледна точка ми беше наистина ясно, след като стартирахме компанията, какво трябва да се случи. Бях израснал в ерата на „Млякото прави тялото добро“ и сродни марки. И това, което беше толкова умно в тези кампании, е, че те използваха едни от най-красивите физически образи в света, за да убедят родителите, че децата се нуждаят от тяхното мляко, за да се развиват. Така че наех Джеф Манинг, човекът, който беше един от първите агенти работили по тази кампания в Калифорния, и двата с него започнахме да работим заедно, за да създадем нещо, наречено „Бъдещето на протеини“.

Маркетингът е много по-лесен, когато информацията, която предоставяш на клиентите е истина, а в нашия случай е истина. Ако консумирате нашите продукти, тялото ви ще започне да се развива по-добре. Ще имате по-добра визия. Освен това ще бъдете по-добре защитени срещу дългосрочни заболявания като сърдечни болести, диабет, рак и други. Така че, след като разберете този факт, е лесно да се вдъхновите от нашата рекламна кампания и да купите продуктите ни.

Затова започнахме да работим с някои спортисти от световна величина и ги помолихме да бъдат рекламни лица на компанията. Те дори инвестираха в нея и след това все повече и повече техните имена започнаха да се асоциират с нашата марка, и по някакъв начин това ни помогна, за да спечелим основния си пазарен дял. Но идеята, с която нашата маркетингова кампания се бореше челно, беше, че хората имат нужда от животински протеин, за да бъдат жизнени, мъжествени и силни. Няма научни доказателства за това. Истината е, че всички имат нужда от определен набор от аминокиселини, липиди, минерали и витамини. Няма значение дали те идват от растения или животни, не в това е въпросът. Всичко е до тези основни вещества – ако ги доставяте на тялото си, то ще ги усвоява, но начинът, по който си ги доставяте, може да бъде щадящ за околната среда, животните и вашето здраве.

В месото се съдържат много вещества, които всъщност далеч не искаме да консумираме, тъй като именно те причиняват едни от най-популярните заболявания. Става дума за вещества като холестерол, хем-желязо, стимуланти за ТМАО триметиламин N-оксид] и други.

(следва продължение)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари