Кьовеши тайно е подала документи за главен прокурор на ЕС

0
Румънката се страхувала, че собствената й държава ще се нахвърли върху нея
Румънката се страхувала, че собствената й държава ще се нахвърли върху нея Снимка: БГНЕС

Кьовеши казала само на майка си, че ще се кандидатира за прокурор на ЕС.

Румънката Лаура Кодруца Кьовеши тайно е подала документи за участие в надпреварата за главен прокурор на ЕС, тъй като се страхувала, че ще се отприщи вълна от фалшиви новини и негативна кампания срещу нея.

В интервю за румънското радио Europa FM, цитирана от електронното издание „Романия джърнъл”, тя разказа, че само с майка си е споделила, че ще се кандидатира за европейски главен прокурор, както и че не е искала подкрепата на румънското правителство, пише вестник СЕГА.

„През декември беше крайният срок за подаване на документите. Реших, че този нов пост е нещо, с което бих искала да се занимавам. За първи път имаме европейска институция, в която ще работят прокурори... Подадох си документите, но не споделих с никого. Казах само на майка си и тя беше щастлива”, разказа в ефир Лаура Кодруца Кьовеши. „Не съм искала подкрепа от правителството на Румъния. Очаквах негативна кампания срещу мен, но в ЕП ми беше дадена възможност да обясня някои неща. Процедурата изглеждаше честна и прозрачна, позволи на този, който е обвиняван в лоши неща, да даде обяснения”, сподели още тя.

Кьовеши смята, че няма нищо случайно, че разпитите й от румънските власти по разследване заради подозрения за корупция и злоупотреба със служебно положение са съвпаднали с ангажиментите й в ЕП. „Този криминален случай е пълен със съвпадения. Наказателното производство започна точно преди изслушването ми в ЕП, въпреки че казусът е от една година."

Процедурата за избор на главен прокурор на ЕС е в ход и бившата ръководителка на румънската Агенция за борба с корупцията е фаворит за поста, след като събра най-много гласове при гласуването в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП миналата седмица. Кьовеши получи 26 гласа, френският кандидат Жан-Франсоа Бонер взе 22 гласа, а германецът Андрес Ритер – само 1. На 7 март Председателският съвет на Европейския парламент трябва да реши как ще продължи процедурата за избор на главен прокурор на ЕС, който трябва да започне да работи през 2020 г. Освен това ще има преговори със Съвета на ЕС (правителствата), чийто фаворит е Бонер.

Лаура Кьовеши смята, че с успешното си представяне пред евродепутатите е направила това, което е зависело в надпреварата, и оттук нататък изборът на европейски главен прокурор е политическо решение.

СЪВПАДЕНИЕ

"Друго съвпадение – веднага след връщането ми от Брюксел получих нова призовка за 7 март – денят, в който в ЕП ще решават за европейски главен прокурор. Чудех се защо не ме привикаха на 6 или пък на 8 март?! Прекалено много са съвпаденията”, казва Кьовеши.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари