Квартал "Родина" на протест срещу социални жилища за роми

1

Жителите на русенския квартал "Родина 3" протестират срещу изграждането на социални жилища, в които ще бъдат настанени и роми. Събрани и внесени в общината са 700 подписа с искане да не се реализира проектът. Гражданите са готови да се противопоставят и с жива верига.

В "Родина 3" и сега има доста роми, но жителите на квартала са успели да постигнат разбирателство и баланс в отношенията. Според местните настаняването на нови представители на малцинството ще доведе до напрежение и конфликти. Гражданите се опасяват от кражби, скандали и нарастване на престъпността. Според тях е най-добре ромите да бъдат обособени в отделен район, за да не се превърне кварталът в гето. 

Зам.-кметът по устройство на територията Димитър Наков обясни, че районът е определен за социална зона още преди 2 години. Правено е и обществено обсъждане, на което е обяснено, че в зоната ще има изграден жилищен блок за социално слаби русенци и представители на малцинствата. 
Блокът ще е на 4 етажа с два входа.

В момента се изготвя работен инвестиционен проект, за да може при отварянето на мерките по оперативните програми общината да кандидатства за финансиране. "Преди това ще има ново обществено обсъждане, така че гражданите ще могат да изразят мнението си. Засега строителство няма, а има само проектиране", обясни зам.-кметът.
 

Източник: вестник Дума
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари