Купуваш кученце, а на следващия ден то умира. Може би е от България

12
Животните се използват като машини за разплод, а новородените често тънат в мръсотия и мизерия
Животните се използват като машини за разплод, а новородените често тънат в мръсотия и мизерия

Животните се използват като машини за разплод, а новородените често тънат в мръсотия и мизерия

Всеки ден български развъдници, много от които нелегални, предлагат хиляди малки кученца за продан. Много от тях заминават за Германия. Това, което бъдещите им стопани не знаят - много от кученцата скоро ще умрат.

Милиони кученца се пренасят нелегално от Източна Европа, за да се продават в Германия и други държави, където цените за тях са значително по-високи. Животните често са заразени, неимунизирани или с подправени документи, а купувачите в Западна Европа биват лъгани за произхода на четириногите, които много често са от нелегални развъдници в България. А условията в тях обикновено са ужасяващи - животните се използват като машини за разплод, а новородените често тънат в мръсотия и мизерия.

Кучетата нерядко са толкова болни, че умират бързо след продажбата, но трафикантите от "кучешката мафия" печелят невъобразими суми. Според експерти, този бизнес междувременно носи печалби, които са сравними с тези от трафика на наркотици, пише Дойче Веле.

Купуваш куче, а после от продавачите няма и следа

На бума на този нелегален бизнес в България е посветен и репортаж на кореспондента на АРД в Югоизточна Европа Кристиан Лимперт. Той разказва за битката, която активистите от Организацията за защита на животните "Четири лапи България" водят срещу нелегалните развъдници и продажбите на кучета, но констатира, че българските власти са претоварени и неспособни да се справят с проблема. "Един поглед в интернет показва защо е така - български развъдници предлагат по хиляди малки кученца за продажба ежедневно. Много от тях заминават и за Германия", отбелязва Лимперт.

Последиците от тази търговия са ясни. 26-годишната Лаура Кьолер, която живее в Северна Германия, преди около година решила да закупи куче за своите родители и попаднала на обява в интернет. Кученцето Чико изглеждало много сладко на снимката, цената от 600 евро също била приемлива. Лаура твърди, че цялата обява изглеждала много редовна. След като се свързала с продавача по имейл, ѝ предали кученцето. От радост, че го държи в ръцете си, тя не обърнала внимание на факта, че цялата процедура протекла светкавично.

"Ние сложихме парите на масата и си тръгнахме, но не получихме никакъв договор за продажба, нито имунизационен паспорт, макар че собственичката преди това ни уверяваше, че кучето е ваксинирано и обезпаразитено", спомня си Лаура. Само ден по-късно обаче се наложило кученцето да бъде евтаназирано, защото било нелечимо болно, а от продавачката липсвала всякаква следа. То било заразено с вирус, типичен за кучетата от Източна Европа. Самата Лаура предполага, че зад подобни продажби се крие "кучешката мафия", но се страхува да тръгне по следите ѝ.

Надеждата: новият закон на ЕС

А много от тези следи водят именно към България. Магдалена Пенева от "Четири лапи България" възлага големи надежди на един нов закон, който влиза в сила в ЕС от април тази година. В него е предвидено онлайн-платформите да верифицират всички търговци на животни. Разрешени ще са вече само продажбите на законно регистрирани животни. Пенева се надява, че по този начин ще се сложи бариера пред нелегалната търговия с малки кученца и настоява въпросният европейски закон да се прилага във всички страни членки. "В този случай всички развъдници ще получат индивидуални идентификационни номера и ще бъдат лесно откриваеми. Това ще улесни и достъпа до информации за първоначалния собственик на кучетата", казва тя в репортажа на АРД.

Но това няма да отмени нуждата от контрол, защото, по думите на Пенева, идентификационните номера също се поддават на фалшифициране. Затова тя апелира към съзнанието и чувството за отговорност на онези, които си купуват куче - да избират домашния си любимец само в регистрираните развъдници, защото само тогава човек може да бъде сигурен, че всичко е редовно и животното е здраво.

Преди година от организацията за защита на животните "Четири лапи" изчислиха, че само чрез малките обяви в eBay ежегодно се продават по 2,3 млн. кучета, в повечето случаи от нелегални развъдници. Средната печалба от една подобна продажба е 700 евро. Това означава, че само от продажбите в eBay се печелят по 1,6 милиарда евро годишно!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари