Кукерско шествие за Сирни Заговезни в Русе

0
Ще бъдат показани и 50 автентични народни носии в дефиле
Ще бъдат показани и 50 автентични народни носии в дефиле

Ден на народната носия, посветен на предстоящия християнски празник Сирни Заговезни, ще се състои на 16 февруари /петък/ в "Канев център" на Русенския университет.

Това съобщиха от общинската фондация "Русе - град на свободния дух".

Началото на празника ще бъде поставено с кукерско шествие под звуците на чанове, в което ще се включат деца и родители. След това в "Канев център" ще бъдат открити изложби на кукерски маски и битови предмети. Ще се състои и дефиле на около 50 автентични народни носии. В него ще участват ученици от почти всички русенски училища. Ще бъдат показани и народни носии, които са част от голяма колекция на Велико Тодоров от град Бяла. Предвиден е и конкурс "Родител и дете". 

По време на тържеството актьори от театър "Камила" и студио "Нашенци" ще представят обредни практики, характерни за Сирни Заговезни, сред които и традиционното "хамкане". Родители на ученици ще покажат своите кулинарни умения, като ястията ще бъдат подредени на празнична трапеза. 

В събитието ще се включат и групите за автентичен фолклор от читалищата от Семерджиево, Николово, Чилнов, Ценово и Бяла. По време на Деня на народната носия ще бъде представено и "най-дългото пано от шевица", което е изработено от ученици и се състои от 200 елемента. Ще бъдат наградени и победителите от ученическите конкурси за кукерска маска и за литературна творба на тема "Прошката". 

Събитието е по проект "Изучаване и популяризиране на българските фолклорни традиции и празничната обредност чрез отбелязване на Ден на народната носия" - на сдружение "Обществено полезно училищно настоятелство "Фридрих Шилер", финансиран от общинската фондация "Русе - град на свободния дух".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари