Кукери и сурвакари гонят злото на фестивала в Перник

1
За първи път в над 50-годишната история на "Сурва" маскарадните дефилета се провеждат три дни
За първи път в над 50-годишната история на "Сурва" маскарадните дефилета се провеждат три дни

За първи път в над 50-годишната история на "Сурва" маскарадните дефилета се провеждат три дни

Голям брой участници, гости и зрители се събраха на централния площад в Перник и във втория ден на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2023 г.

Изкуството си пред публиката показаха множество сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Чуждестранни групи също демонстрираха уникални костюми и пресъздадоха характерни обичаи за своите страни, информира БТА.

За първи път в над 50-годишната история на "Сурва" маскарадните дефилета се провеждат три дни, като започнаха вчера.

Международният фестивал в Перник е най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България, а също и гости от чужбина.

"Сурва" се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на авторитетното списание "National Geographic" за световни зимни топ дестинации. От 2008 г. фестивалът на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните петък, събота и неделя на месец януари.

Най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари