КТБ няма да отвори на 21 юли

0
КТБ няма да отвори на 21 юли

Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да отвори на 21 юли, съобщиха от Българската народна банка (БНБ). От Централната банка продължават специалния надзор на банката.

Малко по-рано днес, в прессъобщение, разпратено от БНБ съобщават, че надзорът става 3 месеца.

След постигнатия консенсус на срещата в понеделник при президента, в която участваха представители на основните парламентарни политически сили, правителството и БНБ, банката предприе действия в следните две насоки.

Първо БНБ вече осъществи контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.

БНБ започна и разговори с председателя на Европейския банков органн Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.

Поради липса на съгласие относно предложения от Централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, БНБ продължава работа по процедурата на специален надзор. Съгласно сега действащата законова база максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца.

При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите с влогове и над 196 хиляди лева и при постигането на такъв консенсус, Централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари