Кристалина Георгиева: За мен ще бъде чест да служа втори мандат

0
Получих думи на подкрепа за работата на МВФ от много от нашите членове през последните седмици, сподели тя
Получих думи на подкрепа за работата на МВФ от много от нашите членове през последните седмици, сподели тя Снимка: Kristalina Georgieva / Facebook

Получих думи на подкрепа за работата на МВФ от много от нашите членове през последните седмици, сподели тя

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева каза, че за нея ще бъде "чест" да ръководи базираната във Вашингтон финансова институция за втори петгодишен мандат, ако бъде номинирана отново от страните-членки.

Получих думи на подкрепа за работата на МВФ от много от нашите членове през последните седмици“, написа 70-годишната Георгиева в изявление в X.

Ако по-широката част от членовете се съгласи, за мен ще бъде чест да продължа да бъда управляващ директор на МВФ“, добави тя.

През последните месеци се появиха спекулации дали Георгиева, българска икономистка, може да се кандидатира отново, след като настоящият ѝ мандат изтече на 30 септември.

Откакто тя встъпи в длъжност през 2019 г., МВФ се намеси многократно, за да подкрепи страни, изправени пред значителни финансови затруднения поради пандемията от Ковид-19 и икономическото въздействие на инвазията на Русия в Украйна.

Съгласно неписано споразумението между Европа и Съединените щати, Международният валутен фонд исторически винаги се е ръководил от европеец, а Световната банка - от американец.

Това споразумение беше препотвърдено миналата година, когато администрацията на Байдън номинира Аджай Банга, роден в Индия, натурализиран гражданин на САЩ, да управлява Световната банка, която се намира точно срещу МВФ във Вашингтон.

Георгиева получи подкрепа от ключови европейски съюзници през последните седмици, включително френския министър на финансите Бруно Льо Мер, който каза в кулоарите на Г-20 в Бразилия, че тя върши „страхотна работа“, управлявайки МВФ.

По-рано днес управителят на Българската народна банка Димитър Радев каза в изявление, че е разговарял с Георгиева за кандидатстване за втори мандат.

Радвам се да съобщя, че тя потвърди, че за нея ще бъде чест да направи това, стига да получава подкрепа от членовете на МВФ“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    daskal
    Така е! Голяма чест! НАД ЕДИН МИЛИОН ДОЛАРА ГОДИШНА ЗАПЛАТА!
  • 3
    1
    Квик
    Грух!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари