Кристалина Георгиева оглавява Световната банка от 1 февруари

0
Бившият български еврокомисар ще изпълнява длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ
Бившият български еврокомисар ще изпълнява длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ

Кристалина Георгиева застава от 1 февруари начело на Световната банка. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ.

Причината е изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който е с мандат до 2022 г. Новината разпространи "Ройтерс", а малко след това бе потвърдена от Световната банка, пише Дневник.

Източници на агенцията казват, че става дума за "лично решение" на президента. В кратко съобщение той само заявява, че незабавно започва работа за компания и ще се занимава с инфраструктурни проекти в развиващите се страни.

Точно преди две години Георгиева обяви, че е поканена лично от президента да заеме новия пост Главен изпълнителен директор на Световната банка. На 2 януари 2017 г. тя обяви, че напуска Европейската комисия. На нейно място, но с нов ресор, бе предложена и одобрена Мария Габриел.

Ким бе предложен от президента Барак Обама и застана начело на Световната банка през 2012 г. Номинацията му бе изненадваща, тъй като по образование той е лекар и е известен като антрополог, а не като финансист или макроикономист. Възпитаник и доктор от Харвард към момента на назначаването му Джим Йон Ким от три години ръководеше авторитетния колеж "Дармут".

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари