Кристалина Георгиева: Избегнахме нова "Велика депресия"

0
Възстановяването на световната икономика от "криза като никоя друга"(COVID пандемията – б. р.) продължава
Възстановяването на световната икономика от "криза като никоя друга"(COVID пандемията – б. р.) продължава Снимка: БГНЕС / Архив

Причината, за да говорим за възстановяване е убедителните действия на финансовите институции по време на пандемията, както и тези на учените

Добрата новина от доклада ни от вторник е, че възстановяването на световната икономика от "криза като никоя друга"(COVID пандемията – б. р.) продължава. Това заяви, изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред CNN, предаде bTV

Вчера Фондът ревизира прогнозата си за глобалния икономически ръст от октомври с 0.5% надолу до 4,4% заради неблагоприятни развитие в САЩ и Китай. И в двете страни се наблюдава забавяне на възстановяването заради разпространяването на варианта на COVID “Омикрон”, което доведе до нови ограничения, допълни Георгиева,.

Тя продължи, като каза, че сме избегнали сценария с нова „велика депресия“.

Кризата в Украйна

Кризата с Украйна има своя отпечатък в очакванията на МВФ за икономическото развитие. Това е така защото събитията там добавят несигурност на пазара. Възможното негативно нейно развитие може да доведе до увеличаване на енергийните цени от там и на инфлацията.

Поскъпването на цените от своя страна трябва да бъде адресирано от централните банки с ограничаваща парична политика, която пък ще доведе до намаляване на скоростта на възстановяване“, каза още Георгиева.

Възможно е да видим някаква корекция на фондовия пазар, заради обявените намерения на централните банки да повишат лихвите, допълни изпълнителният директор на МВФ. Трябва да признаем, че постоянното движение на акциите нагоре, продължи доста дълго време и сега е момент явно е момент за пренастройване, коментира Георгиева пониженията на борсовите индекси от началото на януари.

Задъхващите се мотори на световния БВП

По думите ѝ една от стъпките, които Китай трябва да възприеме, за да подобри прогнозите си за икономическо развитие е да актуализира програмата си за ваксиниране, защото настоящото ниво на имунизационно покритие се оказа незадоволително срещу „Омикрон“.

Корекцията за икономическото развитие на САЩ се дължи на забавянето в Конгреса на приемането на инвестиционния план на президента Джо Байдън „Build Back Better“ (оценен на 1,75 трилиона долара- бел. ред.)., допълни Георгиева. Ние се надяваме тези мерки да преминат през законодателния орган на САЩ, защото те ще окажат влияние върху целия свят.

Инфлация

От една страна повишението на цените се дължи се дължи на факта, че на много места по света бяха въведени ограничения, които се разпростряха и до произведени мощности, което доведе до намаляване на предлагането. От своя страна хората, които бяха затворени вкъщи започнаха да харчат парите си повече за продукти, отколкото за услуги, което допълнително увеличи темпото на инфлацията, каза още изпълнителният директор на МВФ.

За това, за да се предпазим от допълнително нарастване на цените е необходимо на първо място да адресираме пандемията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    daskal
    Жената очевидно говори за себе си в учтивата форма в множествено число.
  • 3
    2
    darkaveng
    "Финансовите институции" освен инфлация, друго не генерират! Производство требе, ма де го - тоци, газове, "зелени идиоти" - нема шанс! Абцелютно!
  • 3
    1
    Мелейййй
    ТЪЗ ПЪК .......ДА СЕ СКРИВА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари