"Кристалът" и марихуаната са най-търсени на „пазара за наркотици“ в Русе

2
Петър Ванев: Има засилване на опитите да се гледа поединично - всеки да отглежда марихуана или да произвежда метамфетамин
Петър Ванев: Има засилване на опитите да се гледа поединично - всеки да отглежда марихуана или да произвежда метамфетамин

Метамфетаминът, познат на улицата като „Кристал“, и марихуаната са най-търсени на „пазара за наркотици“ в Русе

Това казва главен инспектор Петър Ванев - началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към Областната дирекция на МВР. И подчертава, че благодарение на активната работа на криминалистите всяка година количеството на задържаната дрога се увеличава.

„За последните няколко години се наблюдава и промяна във видовете наркотици, които се продават, както и засилване на опитите да се гледа поединично - всеки да отглежда марихуана или да произвежда метамфетамин - т.нар. „Кристал“. Това са основните два вида наркотици, които ги има на пазара в момента. За миналата година сме задържали 35 кг марихуана и 49 растения канабис в оранжерии, а метамфетамин - 1,2 кг. Има задържан хероин, кокаин и екстази, но в по-малки количества“, посочва гл. инспектор Петър Ванев, цитиран от вестник Утро.

В нощните заведения основно се разпространяват кокаинът, който е за по-богатите, и хапчетата екстази, които са за партита. Най-опасен обаче е „Кристалът“. Т.нар. „дрога за бедни“ води до сериозни мозъчни увреждания и необратими здравословни последици. А се приготвя лесно.

„Съставките, които се използват за приготвянето му, са лесно достъпни, а част от тях са забранени медикаменти - като ефедрина, който е основна съставка, но успяват да се снабдяват с него. Когато метамфетаминът се погълне от тялото, ефектът, който има върху целия организъм, е, че създава условия за халюцинации, за агресивни и депресивни състояния, дава много енергия за по-дълъг период от време, лишава от усещането за глад.

При натрупването на ефекта от този вид наркотик се получават изключително лоши последствия за здравето. Хората, използващи метамфетамин, след няколко години изглеждат ужасно. Агресивните състояния са много опасни, защото приелият наркотика, непровокиран от нищо, може да нападне човек. Самото въздействие на този наркотик върху мозъка е, че го разгражда, той унищожава тъкани“, разказва още инспектор Ванев.

Средната цена на грам „Кристал“ на улицата е около 80 лева. Количеството е достатъчно за петима души. Цената на грам марихуана е 15 лева, на хапче екстази - 10, кокаинът - над 100 лева за грам, а ако е качествен - много повече.

За да се пазят от полицията,  наркоразпространителите са станали по-мобилни и комбинативни. Русенските криминалисти залагат на превантивната дейност. Организират се спецоперации в нощните заведения, както и в районите на училищата, където са най-уязвимите групи. Организират се и беседи с ученици, показват им чрез видео и снимки вредите от употребата на наркотици.

„Имаме известни притеснения по отношение на семействата. Има сигнали, когато едно дете консумира наркотици - започва системно да си променя поведението, физиологията - отслабва, губи апетит. Някои родители не вземат мерки. Но хубавото е, че с тази медийна кампания, която водим по отношение на резултатите и на превантивната дейност, все повече семейства се обръщат към нас със сигнали какви проблеми има и какво констатират за тяхното дете“, казва гл. инспектор Петър Ванев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари