Криминалната 2020 в обзор: Стряскащи убийства и кокаин, заловен на зеленчукова борса

0
Журналистите Милен Цветков и Слави Ангелов са сред жертвите на криминалната статистика
Журналистите Милен Цветков и Слави Ангелов са сред жертвите на криминалната статистика

Престъпленията на 2020, които остават в полицейските хроники

За тъмната страна от живота предава Телевизия Европа в криминален обзор.

2020 година започна с убийство на българин в Гърция. 28 годишния Тоско Бояджийски беше пребит и прегазен от кола, след сблъсък на футболни агитки в Солун.

6 месеца след смъртта на български футболен фен настъпи обрат по делото. Прокуратурата в Гърция повдигна ново обвинение на шофьорката на лекия автомобил, която прегази младото момче. Жената беше обвинена за умишленото убийство на българина.

В началото на януари страната ни бе разтърсена и от жестокото убийство на 18 годишната Андреа.Тя беше открита с прерязано гърло в дома си в село Галиче.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев Върховната касационна прокуратура взе на специален надзор делата за убийството на 18-годишната Андреа в с. Галиче и за убития в Солун футболен фен Тоско Бозаджийски.

Две жертви, 18 пострадали и значителни материални щети.

Това е равносметката от мощния взрив, разтърсил блок 302 на варненския квартал Владислав Варненчик в средата на януари.

Четири дни след инцидента телата бяха идентифицирани. Издирваният за експлозията Веселин Димитров се оказа, че е сред загиналите. Според прокуратурата има данни, че преди тежкия инцидент в блок 302 във варненския квартал „Владиславово“ мъжът е закупил 30 литра бензин и 11 литра газ пропан бутан.

В края на януари дойде и една добра новина – обвиненият за убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря Мартин Трифонов получи доживотна присъда без право на замяна. Според събраните доказателства, ДНК експертиза и лични самопризнания 21-годишния ром е извършил престъплението по особено жесток и мъчителен за жертвата си начин. Трифонов беше осъден по три обвинения – за убийство, изнасилване и блудство.

В началото на месец февруари при масирана спецакция на МВР, ГДБОП и Спецпрокуратурата в столичния квартал „Слатина“ бяха заловени стотици килограми кокаин, внесени от страна извън Европейския съюз. Наркотикът беше заловен в зеленчуковата борса в квартала.

На 17 март късно вечерта беше пребит журналистът и главен редактор на вестник „168 часа“ Слави Ангелов. Пред разследващите той е заявил, че е излязъл от автомобила си, когато двама непознати са го нападнали с метални предмети и са го удряли предимно в главата. Трима души бяха задържани за побоя над журналиста, а сюосновната версия е, че е заради работата му. Главният прокурор Иван Гешев определи нападението като „атентат срещу държавата“.

Навръх Великден при тежка катастрофа загина журналистът Милен Цветков. Ден след това се появи и видео от охранителни камери, на което се вижда моментът на трагичния сблъсък. От кадрите става ясно, че колата на водещия е била напълно неподвижна на червен светофар на кръстовището на булевард „Черни връх“, докато върху автомобила му връхлита джип с висока скорост. Шофьорът на джипа се оказва 22 – годишния Кристиан Николов, който в момента на катастрофата е бил под влияние на няколко наркотични вещества.

На 1 октомври Софийската градска прокуратура приключи разследването на тежката катастрофа, при която загина Милен Цветков. Според обвинението Кристиан Николов умишлено е предизвикал инцидента.

Няколко месеца по-късно Кристиан Николов поиска да излезе от ареста и мярката му да бъде изменена в по-лека.

Въпреки това Софийския апелативен съд реши-Кристиан Николов остава в затвора. Според магистратите на свобода той може да извърши друго престъпление.

Служители на ГДБОП и специализираната прокуратура задържаха над половин тон кокаин в София. Разследването е част от международна операция, в която освен България участват още Испания, Холандия и Колумбия.Задържани бяха общо 18 души, четирима от които в София. Полиция и прокуратура разкриха убийството на Станка Марангозова, която беше застреляна в колата си на 10 октомври 2019 г в столичния квартал „Младост“. Групата за убийства е била ръководена от служителя на Националната служба за охрана Борис Иванов, който е бил в комуникация с висши магистрати.

В края на месец май при трагичен инцидент в пазарджишкото село Дебръщица загинаха две възрастни жени, а други две бяха ранени. Тежката катастрофа причини 45-годишна шофьорка, след като се качи с автомобила си на тротоар. Хората от селото поискаха поставянето на легнали полица на мястото на инцидента.

На 12 юли при катастрофа на автомагистрала „Тракия“ загиват петима души, а много други са ранени. Тежкият пътен инцидент става на 163 км. на магистралата – тежкотоварен камион, пътуващ в посока Бургас, разцепва мантинелата и навлиза в насрещното платно.

На 1 август в МВР-Дупница постъпва сигнал за изчезването на Янек Миланов.Брат му твърди, че за последно Миланов е видян да се качва в колата на Васил Капланов-Каплата, бивш гард на братя Галеви. Срещата им е заснета от охранителни камери. Малко по-късно Каплата е арестуван, като единствен заподозрян за изчезването на Миланов. Според запознати той е имал конфликт с изчезналия, който пък имал интимна връзка с жена му. Капланов бе набързо освободен от ареста без обвинения по случая. Впоследствие бе задържан отново, но във връзка с друго дело. В края на октомври се появиха слухове, че труп, открит край софийското село Желява, може да е на изчезналия. Информацията обаче бързо бе опровергана от разследващите. Месеци наред продължи търсенето на Янек Миланов, като в акцията се включиха редови полицаи, жандармерията и кучета.

Тежка катастрофа беляза и месец октомври – трима души починаха, а други 14, пострадаха на пътя Лесово – Елхово. Най-тежко ранените две жени бяха настанени в „Пирогов“, след като успешно бяха транспортирани с военния самолет „Спартан“.

През декември – майка закла с нож двете си невръстни деца – на 3 и 5 годинки в Сандански.Причината – да отмъсти на съпруга си след семеен скандал. Двамата родители са били в процес на развод. Според свидетели те са се разделяли няколко пъти, но винаги след това са се събирали. След поредният скандал бащата излязъл. После заварил ужасяващата гледка.

Кристина Дунчева, обвинена в убийството на двете си деца в Сандански, остана в ареста. Това постанови Софийският апелативен съд.

През 2020г.се случи и друго тежко деяние.

Трима души бяха намерени мъртви в жилищна кооперация във Варна.

Основната версия на МВР е любовен триъгълник – двойно убийство с последвало самоубийство. Димитър Големанов това е името на мъжа убил двама свои приятели в апартамент във Варна. А след това застрелял и себе си. Час преди злополучния инцидент той казва на свои приятел „не ми се живее повече“.

Края на годината беше белязана с жестоко убийство в Стара Загора. На 14 декември криминалисти намериха разчленен труп на 42-годишен мъж, а останките са били на различни места. Част от тях в кофи за боклук, друга – в дома на обвиняемия. Сигналът за престъплението бил подаден от мъж, който открил два отрязани крайника в найлонов чувал изхвърлен в кварталния контейнер. Предполагаемият извършител и убитият са криминално проявени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари