Крепостта Царевец ще бъде обагрена в зелено за Европейския ден на донорството

0
Тази вечер в 20,30 ч. крепостта Царевец ще бъде обагрена в зелено, а Велико Търново ще стане част от отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията
Тази вечер в 20,30 ч. крепостта Царевец ще бъде обагрена в зелено, а Велико Търново ще стане част от отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията

Преди година в парк „Света гора’’ бе открита мемориална чешма в знак на почит към донорите в България

Тази вечер в 20,30 ч. крепостта Царевец ще бъде обагрена в зелено, а Велико Търново ще стане част от отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Историческата и духовна столица на България, заедно с други шест български града се включват в кампанията в България,  припомня iNews.bg.

Във всеки от градовете един от знаковите обекти – визуални символи, ще бъдат осветени в зелено - цветът на донорството и трансплантацията. Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи обществения дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот.

Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и израз на благодарност към медицинските специалисти, които помагат да се спасяват животи. В зелено, освен Царевец, ще бъдат обагрени също Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. "Стефан Стамболов" и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей "Св. Георги Победоносец" в Плевен, сградите на общини Русе и Бургас.

Във Велико Търново ще се проведе и информационна кампания по темата – на 15 октомври пред сградата на общината, от 13,00 до 14,30 ч. Инициативата е на Изпълнителна агенция "Медицински надзор и доброволци на Български младежки червен кръст. Преди година в парк "Света гора’’ бе открита мемориална чешма в знак на почит към донорите в България. Инициативата бе на Сдружение "Пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация" и Община В. Търново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Рангеле, каква е тая музика, сватба ли минава?
- Грозданке, давай, че от 2 минути светофара свети зелено!

Харесай Дунавмост във Фейсбук