Кремъл отхвърли призива на Зеленски за изтегляне на руските войски преди Коледа

0
Украйна трябва да приеме новите териториални реалности, за да има мир, заяви Дмитрий Песков
Украйна трябва да приеме новите териториални реалности, за да има мир, заяви Дмитрий Песков Снимка: Сергей Гунеев / Reuters

Украйна трябва да приеме новите териториални реалности, за да има мир, заяви Дмитрий Песков

И дума не може да става руските войски да се изтеглят от Украйна до края на годината, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Той подчерта, че за да се постигне мир, трябва да се отчитат реалностите, възникнали след присъединяването на нови области към Русия.

"Тези реалности говорят за това, че в Руската федерация се появиха нови субекти и те възникнаха в резултат на референдуми", обясни Песков. Той подчерта, че докато украинските власти не започнат да отчитат това, няма да се постигне напредък към мирното разрешаване на конфликта.

Кремъл счита, че предложените от украинския президент Володимир Зеленски "стъпки към мир“ водят единствено към продължаване на бойните действия.

Песков визира вчерашно видеообръщение на Зеленски към лидерите от Г-7, отбелязва Ройтерс. Украинският държавен глава поиска от тях да предоставят на Украйна още военна техника, както и да ѝ окажат допълнителна финансова подкрепа и помощ за стабилизирането на енергийната ѝ система. Освен това Зеленски призова лидерите да подкрепят мирно решаване на конфликта, което да започне с изтеглянето на руските войски от Украйна преди Коледа.

Украинският президент предложи и свикването на Глобална среща на върха за мир, която да се фокусира върху осъществяването на мирния план от 10 точки на Киев. Сред основните искания в него са Русия да изтегли всичките си войски от Украйна и да не предявява никакви териториални претенции.

Киев и съюзниците му от Запада не признаха легитимността на референдумите, споменати от Песков, които се състояха в четири области в Южна и Източна Украйна, частично окупирани от руските сили.

Москва казва, че не вижда готовност за преговори от страна на Украйна и Запада, който не спира ѝ доставя оръжия. Руските власти отхвърлиха обвиненията, че изказванията им за активизиране на дипломацията са просто опит да спечелят време и да прегрупират изтощените си войски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари