Кръводарителите намаляват, а нуждите от тях остават

0
По последна заповед не може да се кръводарява до един месец след втората игла. Като добавим броят на контактните лица и на активно болните от COVID - 19, подборът от кръводарители става все по-труден
По последна заповед не може да се кръводарява до един месец след втората игла. Като добавим броят на контактните лица и на активно болните от COVID - 19, подборът от кръводарители става все по-труден

Кръводарителите стават все по-малко, а необходимостта от тях винаги е голяма

Това каза за Радио "Фокус" - Бургас д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ – Бургас. Според нея причините за намалелия брой желаещи да кръводарят са няколко.

"Обясняваме си го първо с цялата ситуацията около COVID - 19, както и с това, че започнаха да се прилагат все повече ваксини. По последна заповед на Агенцията по лекарствата не може да се кръводарява до един месец след втората игла. Като добавим броят на контактните лица и на активно болните от COVID - 19, подборът от кръводарители става все по-труден, а желаещите - все по-малко", поясни д-р Желязкова.

Тя посочи, че дарители на реконваелсцентна плазма също постъпват рядко в Отделението, като с последните четири транспорта до Центъра в Стара Загора няма нито една изпратена банка от Бургас.

"Необходимостта от кръв и кръвни съставки винаги е била висока, предвид операциите по спешност. Плановите са спрени, но спешните не са, а има страшно много гинекологични и хирургични случаи, за които тя трябва да е налична", посочи още д-р Желязкова.

Всички, желаещи да дарят кръв, трябва да са на възраст между 18 и 65 години, да са клинично здрави, да нямат хронични заболявания и да не приемат лекарства

За преболедувалите COVID - 19 и желаещи да кръводарят за създаване на реконвалесцентна плазма, има и няколко допълнителни условия: да докажат, че имат положителен PCR или бърз антигенен тест, от чието издаване да са минали между 40 дни и 3 месеца. "В момента на даряването трябва да бъдат възстановени след зазболяването, да бъдат клинично здрави и симптомите им да са отзвучали", допълни д-р Желязкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари