Кръстовден е!

1
Според народните вярвания слънцето "тръгва назад" към зимата
Според народните вярвания слънцето "тръгва назад" към зимата

Според народните вярвания слънцето "тръгва назад" към зимата

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Хиляди вярващи се събраха тази нощ в местността Кръстова гора в Родопите. Под открито небе, с молитви за здраве, те посрещнаха големия християнски празник.

Пловдивският митрополит Николай оглави празничните служби и благослови присъстващите с разпятието, в което е вградена частица от Христовия кръст. Точно в полунощ в църквата в Кръстова гора започна и Архиерейска света Литургия. Въздвижение на светия кръст е един от най-големите християнски празници.

Според народните вярвания слънцето "тръгва назад" към зимата. В нощта срещу празника лечебната сила на Кръстова гора е особено силна.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина и връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Справката в отдел „Гражданско състояние” на Община Русе сочи, че 111 са мъжете с име Кръстю, 13 се казват Кръстьо, 102 са наречени Кънчо, Ставри се казва двама, дамите носещи името Кръстина са 113, Кръстинка се казват 61 и само една е кръстена с името Кръстанка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари