Кръстиха новия хидрографски кораб

0

Днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов присъства на кръщаване на новопостроен кораб за хидрографски проучвания на Изпълнителната агенция за „Проучване и поддръжка на река Дунав“.

Събитието се проведе на понтон № 8. Присъстваха служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщения – Христо Алексиев, европейски координатор за коридор “Рейн - Дунав“ - Карла Пайс, която стана и кръстница на кораба, зам. областният управител Емил Кирилов, представители от Европейската комисия и гости.

Плавателният съд е доставен по проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографините измервания по р. Дунав – фаза 2, финансиран по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 и неговото име е „Дунав 1“. Общата стойност на проекта е 6 146 508 лв.

Оборудван е с модерна хидрографска апаратура и лазерна система, корабът ще извършва заснемане на дълбочините в речното русло и ще създава модел на терена по протежението на брега, островите и заливите. Чрез проучванията и измерванията ще се проследяват хидроморфоложките измервания на реката и движението на сегментите, които са причина за образуването на прагови участъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари