Красимир Живков и Атанас Бобоков остават в ареста

0
Съдебното заседание продължи повече от 8 часа
Съдебното заседание продължи повече от 8 часа Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

Заедно с още шестима души той е разследван за аферата с опасни отпадъци.

Освен на Живков, мярка за неотклонение задържане под стража съдът наложи на бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, както и на собственика на плевенската фирма "Феникс" Айгюн Еминов. Под домашен арест е бившият служител на екоминистерството Васил Богданов, информира БНР.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

За другия брат Бобоков - Пламен прокуратурата определи като адекватна мярка за неотклонение - парична гаранция от 1 милион лева.

В хода на заседанието стана ясно, че двама от участниците в аферата - Васил Богданов и Айгюн Еминов са дали показания срещу заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, както и срещу Габриел Савов и Атанас Бобоков.

Според защитата прокурорските свидетели говорили за натиск за даване на разрешителните за отпадъци от страна на друг заместник-министър - Николай Кънчев, който доскоро отговарял за този ресор.

Пред съда самият Живков заяви: "работил съм за опазване на околната среда и здравето на хората".

Той посочи, че не познава Николай Миховски, нито Пламен Бобоков, когото, по думите му, е виждал веднъж преди 4-5 години на посещение с междуправителствена делегация, няма неговия телефон и не комуникира с него.

"Естествено, познавам Габриел Савов, който беше директор на регионална инспекция", допълни Живков. "С г-н Бобоков съм провел един-единствен път разговор по телефона, виждал съм се два пъти, темата беше проблемите в Монтана", коментира той.

10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за незаконен внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари