Красимир Каракачанов: Един милиард лева са изразходвани за интеграцията на ромите без особен резултат

1
5 милиона лева са платени на 500 човека, който не са свършили нищо, заяви вицепремиерът
5 милиона лева са платени на 500 човека, който не са свършили нищо, заяви вицепремиерът Видео: Novini.bg

Близо 1 млрд. лв. са изразходвани през последните години за интеграцията на циганите без особен резултат.

Това каза вицепримиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов на кръгла маса за Концепцията срещу циганизацията на България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Няколко месеца се води един дебат в обществото по тази концепция, която бях лансирал като концепция за справянето с циганското население в България. Държа да подчерта, че в България има няколко документа, по които е трябвало да се провежда национална политика в тази насока. Те са предназначени основно не толкова да приобщят циганското население към обществото и да го приучат към нормални навици, а към това да направят българското общество толерантно към това, което правят нашите съграждани от цигански произход“, посочи Каракачанов.

Той отчете, че през последните години с финансиране от държавния бюджет и външни програми са изразходвани близо 815 млн. лева за интеграцията на циганите. По думите му голяма част от средствата са използвани от около 500 броя ромски НПО-та, които са се регистрирали само за да усвоят определен ресурс, без да се свърши нищо реално. „Резултатите от тези програми са налице и нищо основно не се е свършило“, отбеляза Каракачанов. „Около 500 човека от държавната администрация са ангажирани в различни структури, като заплатите им са на стойност около 5 млн. лева“, отчете още той. По думите му сумарно средствата, изразходвани за социализацията на циганите през последните години стават около 1 млрд лева. „Какво бихме могли да направим с всички тези средства, ако стимулирахме грамотната раждаемост или са бяха използвани за българските общности извън страната?“, попита Каракачанов.

Вицепремиерът уточни, че в кръглата маса участват представители на различни институции и неправителствени организации, като сред тях има и представители на ромската общност, които са изразили полезни становища по отношение на концепцията. „Не сме поканили структури и хора, които са изразили крайно негативно отношение към ромите, защото не е целта да създаваме напрежение, а да търсим реални мерки“, посочи той. По думите му сред мерките в концепцията са такива насочени към държавните органи, от които зависи приобщаването на циганското население, и такива срещу засилването на злоупотребите със социални плащания. „Идеята е да се постави акцент върху социализацията и приобщаването им към общите стандарти и законови норми“, обобщи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари