Красен Станчев: Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

0
Икономистът очаква по-тежка зима от тази на 2008 - 2009 година
Икономистът очаква по-тежка зима от тази на 2008 - 2009 година Снимка: БГНЕС

Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в началото на следващата година

Това прогнозира икономистът Красен Станчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 г., когато тя беше 5% от БВП. През 2023 г. се очаква тя да бъде около 2% от БВП. Инфлацията на годишна база у нас пък ще е 15% при 10% за ЕС.

Бюджетният дефицит се очертава да е колкото е средно бюджетният дефицит между 1991 и 1998 година, т.е. 7%, което означава вероятност от дългова спирала, ако не се съкратят разходи.

Парламентът може да спре някои проинфлационни неща, които са свързани с промените в ДДС, за бензини и нафта и т.н.

Рекордния дефицит и изключително високата инфлация догодина, означават, че страната ни няма да успее да изпълни в обозримо бъдеще два от критериите за влизане в еврозоната“, обясни Красен Станчев.

Той добави, че очаква по-тежка зима от тази на 2008 - 2009 г. и уточни, че служебният кабинет е имал възможност да направи редица неща за стабилизирането на икономиката.

Служебното правителство може да намали разходите, да увеличат предвидимостта в икономиката, т.е. там където има договори за изпълнение, примерно за концесии – те би трябвало да се увеличат. Възможно е да се даде зелена светлина на спрени инвестиции.

Това не се прави в момента, а можеше да се почне от спряната концесия за шистов газ и се стигне до инвестиции в алтернативни доставки на енергийни ресурси, да спести неинвестиционни разходи от бюджета, които ще бъдат преди всичко за заплати на държавната администрация, да се промени дизайна на социалните помощи, така че да отиват към онези, които наистина се нуждаят.

Онова, което те направиха е да обявяват нова линия на бедността.“, коментира Станчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари