Красавиците от древноста премахвали бръчки с животинска тор

0
За доказателство ще дадем Клеопатра, която  ...
За доказателство ще дадем Клеопатра, която ...

Едно от основните нещата, с които разкрасяващата индустрия е известна, е че е изключителна примесица от изкуство и наука. Този факт е от съществено значение за нейното развитие.

Когато става дума за съставки, някои от най-добрите в действителност са вдъхновени и взети назаем от миналото.За доказателство ще дадем Клеопатра, която е носила котешка очна линия, още преди раждането на Исус Христос.Обикаляйки дрогериите можем да намерим редица продукти, чиято основна съставка е слуз от охлюви.

Звучи гнусно, но е научно доказано, че охлювската слуз е естествен източник на гликолова киселина и еластин. Тази безценна слуз е открита още в Древна Гърция и използвана от местните жени за омекотяване на кожата.

Тя крие в себе си две неоспорими предимства - стимулира образуването на колаген и еластин, за да намали увреждането на кожата, а също така намалява въздействието на свободните радикали, които работят за образуването на нови признаци на стареене.В древни времена използването на смачкани охлюви е документирано от Хипократ за лечение на възпаления, а в наши дни се говори, че Кейти Холмс използва съставката в своите процедури против стареене.  

И докато мисълта, как нашите предци гонят охлюви по горските пътеки в търсене на извора на младостта ни се струва странна, неортодоксалните съставки са били част от козметични ритуали още от зората на цивилизацията.

Древна Гърция

Докато жените днес са склонни да предпочитат крокодил чанта от крокодил, древните гърци вярвали, че торта от крокодил може драстично да забави процеса на стареене.Древните гърци са използвали този фекалий за топли кални бани и маски за лице. 

Древен Египат по времето на Клеопатра 

За Клеопатра може да се каже, че е първата икона на красотата в света.Тя въвежда стандарт за екзотичната красота, който живее и да днес. И докато тя се свързва най-често с котешкия грим на очите, не бива да се пренебрегва и факта, че тя е изобретателката на древното червило.По нейно време жените са използвали смес от железен оксид (ръжда), червена глина, йод, морски водорасли, къна и бром манит, за да създадат червено за устни.Тази смесица обаче често е завършвала лошо да дамите и техните любовници, тъй като бром манита е отровен! Безопасната, алтернативна формула пък включва мравки, кръв от бръмбари и пчелен восък, които са били смачквани в купа и прилагани на устните.

Европейският Ренесанс

В ерата на бронзантите и солариумите е трудно да се представим свят, в който жените е трябвало да изглеждат бледи, за да постигнат красота.Въпреки това по време на Ренесанса, бледността е вила водещ еталон в женската хубост. Жените смесвали карбонат, хидроксид и оловн окис и прилагали праха върху лицето и деколтето си, често с катастрофални резултати. Друг по-малко смъртоносен, но също толкова тревожен метод е било прикачването на пиявици за ушите да се оттече кръвта от лицето.

Гейшите от XVІІІ век

Гейшите са известни по целия свят с поразителната си красота и болезнените процедури, които полагат, за да я постигнат. "Угуису не за забавление" е уместно име на японски прах, направен от екскременти на славей, който гейшите използвали за отстраняване на тежкия бял грим от лицата им и за постигането на порцеланов цвят на кожата след употребата. Това е ритуал, който все още се използва в някои от най-реномираните СПА центрове в Япония.Без съмнение тази съставка е безопасна за употреба, както и производителят й. 

 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари