Край Силистра изграждат най-големия соларен парк в България

1
Проектът включва инсталирането на почти 400 хиляди фотоволтаични панела
Проектът включва инсталирането на почти 400 хиляди фотоволтаични панела

Фотоволтаичната централа "Св. Георги" ще заработи през 2025 година

Rezolv Energy, независим производител на енергия от възобновяеми източници с фокус в Централна и Югоизточна Европа, придоби правата за изграждането и оперирането на фотоволтаична централа с капацитет от 229 мегавата(MW). Тя ще носи името "Св. Георги" и ще бъде позиционирана на територията на община Силистра, съобщиха от компанията, съобщава manager.bg.

Строителните дейности ще започнат преди края на тази година и ще приключат по план в началото на 2025 г. Това ще бъде най-голямата фотоволтаична инсталация в България.

Компанията Rezolv закупи проекта от българската компания" Уай Джи Уай Индъстрис" АД, собственост на Явор Георгиев, уточняват от компанията.

"Св. Георги" ще бъде изградена на територията на летище изведено то експлоатация до гр. Силистра, на площ от 165 хектара. Проектът включва инсталирането на почти 400 хил. фотоволтаични панела с осреднена годишна производствена мощност от 313 GWh, което се равнява приблизително на 13% от всички инсталирани слънчеви мощности в България.

От Rezolv Energy уточняват, че централата ще бъде свързана с магистралната 110 киловолтова мрежа с две независими връзки с обща дължина от 6 км. Произведеното електричество ще бъде продавано на търговски и индустриални консуматори с дългосрочни договори.

Проектът ще създаде множество нови работни места във фазата на строителството, еквивалент на 500 души на пълна заетост при довършителните работи, които могат да бъдат изпълнявани от мъже и жени, на полудневна или пълна заетост, както и високоспециализирани роли за квалифицирани инженери. В дългосрочен план централата ще има нужда от поддръжка от средно и висококвалифицирани техници през целия период на 30 годишната ѝ експлоатация, посочват от Rezolv Energy .

От компанията добавят още, че централата "Св. Георги" ще бъде проектирана и изградена според най-високите стандарти за устойчиво и екосъобразно управление (ESG).

Rezolv Energy бе основана през миналата година от Actis, световен лидер в инвестициите в устойчива инфраструктура. Rezolv вече подготвя изграждането на централа с 2 гигаватаGW0 възобновяема мощност в Румъния, включително 1,044 мегавата на проекта Dama Solar, който ще се превърне в най-голямата фотоволтаична мощност в Европа.

Алистър Хамънд, оперативен директор в Rezolv Energy каза за медиите: "Нашият проект се равнява на 13% от общия соларен капацитет, инсталиран в България за тази година и според изчисленията ще произвежда близо 6 GW електрическа енергия от слънцето до 2030 г.. Изключително сме доволни от факта, че проектът "Св. Георги" ще бъде част от историята на растежа в този регион. Той ще подкрепи усилията на българската държава да достигне своите цели в областта на възобновяемата енергия и ще спомогне за енергийната независимост на страната. Проектът ще бъде от голямо значение за индустрията и потребителите в цялата страна, защото ще работи на конкурентен принцип, без субсидии, и ще осигури стабилна цена на произвежданата електроенергия от възобновяеми източници."

Ярослава Корпанеч, партньор и директор за Централна и Източна Европа в Actis, добави: "Rezolv се развива с всяка стъпка и сме щастливи, че можем да финансираме компанията в такъв важен проект. Амбицията на Actis е да има значим принос за енергийния преход в региона, чрез подкрепа за мащабни проекти, които ще бъдат изградени и управлявани според най-високите стандарти за устойчиво развитие. Проектът "Св. Георги" е точно този тип, който очаквахме, когато решихме да подкрепим Rezolv."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    ivo
    Централата ще е върху територията на бившо летище!
  • 7
    4
    Бай Чеп
    Това е положението! Ще садим фотволтаици, ще жънем крушки, ще ручаме червеи и скакалци!
  • 8
    3
    Чувал съм, че...
    Народ, който вместо чушки, краставици и домати сее фотоволтаици върху плодородна земя – кучета го яли! Ама нали сме надупени да скачаме според тоягата на €вропедерасткия съюз, резултатът ще е глад, зависимост и опустошение! Това е целта, ако още не сте го разбрали.
  • 11
    2
    Отегчен
    Милиони години са нужни за да се натрупа един метър чернозем като край Силистра. Ние ще го изпечем и засенчим с фотоволтаици. Които за 30 години не могат да си изплатят създаването. Сметнато е. Друга е далаверата.
  • 11
    1
    X-pert
    Шарани. Плодородна земя с тази инсталация отгоре... И още няколко десетилетия трябва да разберат, проблема не е в добива на енергия а в съхранението.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари