Край на тайната на осиновяването

0
Какви промени се предвиждат в закона
Какви промени се предвиждат в закона

Какви промени се предвиждат в закона

Край на тайната на осиновяването. Това предвижда законопроект на първите две коалиции в парламента, който беше внесен в деловодството вчера. Това на практика означава, че самоличността на биологичните родители вече няма да се пази в тайна и всяко осиновено лице ще има право да получи тази информация от институциите, ако я поиска, предава NOVA.

„Промените са ключови в частта с осиновяването, уредено в Семейния кодекс”, заяви адвокат Йорданка Бекирска, участвала в изготвянето на законопроекта. „Член 105 беше разковничето. Това е възможността на осиновените да получат информация за своя произход и биологичните си родители”, обясни адвокатката.

По думите ѝ в момента много хора търсят биологичните си родители и то не по законен начин, защото законът до момента не позволява това.

Имаше едно изречение в член 105, което се опитваме да променим. Има израза „важни обстоятелства”, без дефиниция какви са тези важни обстоятелства. Практиката на съда показваше, че това са генетична обремененост, животоспасяващи интервенции. Само при тези медицински случаи или опасност за кръвосмешение можеше да се разкрие тайната”, каза Бекирска.

С новия законопроект всеки, който иска да разбере повече за себе си и корените си, ще може да получи тази информация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    .........
    Ненормални решения!!!!!Знаете ли колко човешки съдби ще се объркат?.Минали са години,имало е причини да се остави за осиновяване.Какво като намери ,какво ще се направи.Ще си отмъсти ли?Ако едната страна не е съгласна да се прекрати .Това е нарушаване на човешките права.Това е престъпление спрямо личността.Наистина,тези които искат да приемат този закон са за селски магарник!!!!Малоумници.
  • 11
    3
    Мисля че това е
    Пълна глупост. Има майки, които търсят децата си, има деца, които търсят родителите си. И много често тези срещи могат да бъдат много, много неприятни и после силно разочароващи. Затова трябва да има държавен посредник, който само той да знае подробности и много дискретно да се свърже с другата страна и ако тя не желае никакви отношения, всичко приключва. Освен по здравословни причини.
  • 5
    2
    Мнение
    Тази държава,парламент и отношения породени от бисери в законодателството в соц.отношения от ден на ден стават по гадни и гадно предложени.Тези депутати в НС трябва да бъдат носени на селският магарик.
  • 6
    1
    123
    С уникални по рода си и дълбоки за обществото проблеми се занимава правтелствената коалиция. Просто изграждат една нова българия. 4 сирака осем осиновени ще разберат всичко което ги интересува. Страхотен проблем решихте, потресен съм от вашите заангажираности.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари