Край на изпращането на багажи с БДЖ?

1
Гара Мездра обслужва четири направления – Видин, София, Варна, Русе
Гара Мездра обслужва четири направления – Видин, София, Варна, Русе Видео: TV7

След 120-годишно съществуване, от днес вече е закрита колетната служба на БДЖ в Мездра. Кръстопътната гара обслужва четири направления – Видин, София, Варна, Русе.

Сега гражданите ще трябва да пътуват до Враца, за да изпратят или получат пратка по железницата, като в същото време цената и времето за доставка на пакетите скачат нагоре.

Първата колетна служба или багажна магазия на гара Мездра е открита тържествено още в края на 19-ти век, когато е построена железницата през Искърския пролом от София до Роман.

Сега, в началото на 21 век, този някогашен символ на прогреса тихомълком беше закрит с кратко съобщение за гражданите и предизвестия за уволнение на тримата служители. Официалният мотив: звеното е губещо и политиката на БДЖ е да се освобождава от нерентабилните дейности.

Досега хората от Мездра се радваха, че един колет до Варна стига почти като със самолет- само за 6 часа.

При новата организация, за да пусне пратка, човек трябва първо на собствени разноски да пътува с багажа си до Враца и да го предаде на гишето там.

След това колетът стига с кръстосан превоз до София, а оттам се разпределя за Варна. Така времето за превоз се увеличава два-три пъти!

Цената вероятно също ще скочи двойно, коментират запознати с тарифите на новата съвместна фирма на БДЖ и частни предприемачи.

Според уволнените служители и разочарованите клиенти това е поредната, но вероятно не и последна крачка към тихата ликвидация на БДЖ като най-евтин превозвач на хора, стоки и услуги по време на криза.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари