КПКОНПИ с нови правомощия за репресия

0
Полицейски конвой и глоба до 5 хиляди лева, ако не се явиш в КПКОНПИ
Полицейски конвой и глоба до 5 хиляди лева, ако не се явиш в КПКОНПИ Снимка: Анелия Николова

Принудително закарване в КПКОНПИ с полицейски конвой, ако призован от антикорупционния орган откаже да се яви за обяснение.

Това предвиждат нови промени в едноименния закон, внесени от шефа на правната комисия Данаил Кирилов и заместника му от ДПС Хамид Хамид, информира Канал 3.

Наскоро по идентичен казус шефът на ВКС Лозан Панов отказа да се яви пред антикорупционната комисия, но ако законопроектът бъде приет, следващия път отказът му ще струва от 100 до 2000 лв. глоба. Ако втори път откаже да даде обяснения за доходите си, санкцията му ще нарасне от 500 до 5000 лв.

Разширява се и кръгът на проверяваните лица за несъответствие в доходите, като прагът на сумите се вдига от 1000 на 5000 лв., а в списъка се добавят чиновниците на омбудсмана и администрацията на Конституционния съд. Ръководителите на Националното следствие пък се задължават да подават декларации, както висшите държавни длъжности.

НСО да пази председателя на антикорупционната комисия, а членовете на комисията да имат право да бъдат въоръжени, предлага още законопроектът.

Охраната от държавните гардове се налага заради личната безопасност на ръководителя на антикорупцията, предвид специфичната му работа в борбата с корупцията и с оглед оперативно-издирвателната дейност, която ръководи и контролира, е посочено в мотивите. Предлагат се и промени всички служители на комисията и териториалните й звена да имат право на защитни средства за лична безопасност и възможност да запазят самоличността си анонимна.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари