КПКОНПИ и НАП започват проверка на имуществото на Делян Пеевски

0
Бившият депутат от ДПС е един от българите в международното разследване „Досиетата Пандора“
Бившият депутат от ДПС е един от българите в международното разследване „Досиетата Пандора“ Снимка: БГНЕС / Архив

Бившият депутат от ДПС е един от българите в международното разследване „Досиетата Пандора“

Антикорупционната комисия и НАП започнаха проверка на имуществото на Делян Пеевски след публикация в разследващия сайт Bird.bg, че бившият депутат от ДПС е един от българите в международното разследване „Досиетата Пандора“ и че не е декларирал връзките си с три офшорни дружества.

Чрез разпространената в медиите информация самият Пеевски нарече тези твърдения „активно мероприятие на кръга „Капитал“.

Bird.bg е част от международното журналистическо разследване. Атанас Чобанов обясни в поредица от интервюта, че Пеевски е един от двамата българи в „Досиетата Пандора“.

Според журналиста той не е декларирал три офшорни дружества и затова Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество и Националната агенция за приходите трябва да започнат проверки - защо липсва тази информация в декларациите на ексдепутата.

Първа реагира Приходната агенция. От там обявиха, че вече е поискана допълнителна информация от Международния консорциум на разследващите журналисти.

И от Антикорупционната комисия са поискали информация - за българските граждани в „Досиетата Пандора“ и за свързани с тях фирми.

Специално за Пеевски започва анализ и съпоставка на всички декларации за имущество и конфликт на интереси в качеството му на депутат от 2013 г. досега с информацията за офшорните дружества, огласена от Bird.bg.

„Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен“, информираха от комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Оттам уверяват, че при установено несъответствие ще последва пълна имуществена проверка, като и действия по линия на дирекция „Противодействие на корупцията“.

С прессъобщение Делян Пеевски обяви, че информацията за недекларирани офшорни дружества е невярна.

По думите му става дума за дъщерни дружества на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано. Освен това тези дружества никога не са извършвали дейност и не са притежавали активи.

Пеевски е категоричен, че никога не е бил в несъвместимост и че несъстоятелността на тиражираните неверни и манипулативни твърдение, произлизащи от кръга „Капитал“ и свързаните с него медии, лесно може да бъде проверена и опровергана.

„Нямам никакво притеснение, защото през годините съм бил многократно проверяван по подобни несъстоятелни твърдения“, казва Делян Пеевски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари