Коя е най-трудната дума в българския език?

27
Тя е сред 5-те най-трудни за произнасяне думи в българския език
Тя е сред 5-те най-трудни за произнасяне думи в българския език

Сред 5 наистина почти никому неизвестни думи се мъдреше простичкото „извинявай

Наскоро виц по темата коя е най-трудната дума на български език превзе медиите и социалните мрежи. Там сред 5 наистина почти никому неизвестни думи се мъдреше простичкото „извинявай“. Виц или не точно… Защото българите наистина трудно се извиняваме, макар да сме осъзнали грешката си. Много по-често от българите думата „извинявай“ на техния език произнасят почти всички други народи.

Какво означават петте най-трудни думи на български език?

Въпросната публикация коя е най-трудната дума на български освен думата извинявай, поместена не защото е трудна като звуци за произнасяне, а защото рядко я използваме, съдържа още 4 думи, чието значение провери Actualno.com.

- Синхрофазотрон – огромно устройство за ускоряване на заредени частици, тоест не е нещо, което ще ви се наложи да произнасяте често или изобщо, поради което трудното произнасяне не е проблем.

- Фенолфталеин – освен ако не сте химици или работата ви не е свързана с химичните елементи, тази дума също няма да се налага да я произнасяте, тъй като с нея се означава безцветно кристално вещество с точка на топене 262 °С.

- Дихлордифенилтрихлоретан – прочетохте ли я? И ние не. Не е и нужно. Поредното вещество, което вероятно никога няма да е необходимо да знаете или произнасяте в живота си.

- Тетрахидроканабинол – съставка в канабиса. Вредна е, по-добре да не сте чували за нея и да не я познавате.

Коя е най-трудната дума за произнасяне на български според дължината ѝ?

Ако прескочим въпросната публикация, отбелязана като „виц“, то смело можем да кажем, че най-дългата дума е и най-трудната дума на български. Знаете ли коя е тя? „Родена“ и официално записана в речника е през 1947-ма година, а възникването ѝ е свързано с приемането на Димитровската конституция. Непротивоконституциоснователствувайте е тази дума. Тоест не вършете нищо против конституцията. И ако ви се струва твърде дълга, то бързаме да ви успокоим, че е къса в сравнение с най-дългите думи на други езици. Например в немския език най-дългата дума е цели 79 знака, а внушителните 189 819 знака съдържа най-дългата дума в света. Няма да се и опитваме да я изпишем, но ще ви кажем, че е вид протеин. Ах, тези елементи и съставки, винаги със сложни имена.

Коя е най-трудната дума на български за чужденците?

Тук еднозначен отговор на въпроса не може да бъде даден, защото различните чуждоговорящи срещат различни трудности с езика ни в зависимост от особеностите на техните езици.

Най-трудната дума на български за турците например е тази, която съдържа много пъти буква „ц“ или израз, съдържащ струпани „ц“-та, като Цариград цвете цъфнало цариградско цъфтяло. Причината е в самата буква „ц“, която липсва в турския език, като именно това прави произнасянето на български думи с „ц“ от съседите ни изключително трудно за тях.

Най-трудната дума на български за гърците пък е тази, която изобилства от шушкави съгласни, които липсват в езика им. Особено труден за гърците би бил израз, който съдържа множество думи с шушкави съгласни.

Примери за невъзможността за произнасяне на дадена буква или дума и как това се е използвало през вековете откриваме и в Библейската книга на съдиите. Думата шиболет се е използвала като своеобразен тест дали някой е ефреин, или не, защото „ш“ липсвало в ефремския говор и всеки, който бил ефремец, не можел да произнесе „шиболет“, а казвал „сиболет“. По същия начин и днес по произношението можем да съдим за произхода на даден човек – държава, град, етнос и т.н. Трудно обаче може да посочим коя е най-трудната дума на български, тъй като тя няма как да е само една-единствена, а са няколко – за различните народи, различните говори и дори различните езикови способности на един и същи народ най-трудната дума на български би била различна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    10
    Бат Светльо
    Синхрофазотрон,фенолфталейн, и ДДТ см естествено най-българските думи и най-вече с тях започваме деня си.Колкото до самодипломиралите се журналисти , завършили уличното хулиганско училище с много бягства от час науките от средното образование са тера инкогнита!
  • 2
    9
    Уважаващ бълг. език
    Аз искам само да добавя, че най-трудната А за изписване на български език дума, е България! Повече я срещам написана като: българия, българиа, Българиа, Булгария и булгариа... Също така,и за българите е трудно да пишат на български език, предпочитайки шльокавица, в която някои букви са заместени от числа!
  • 2
    8
    Xx
    Шуробаджанащина Е най трудната дума за произнасяне в България!!
  • 3
    7
    Стоилов, но не Пламен
    Може би забравихте нещо хем секси, хем актуално ГРАДЕЖ. ГРАБЕЖ. Да не се излагаме пред бизнесмените с пари
  • 0
    6
    русенец
    Най-тредната дума на български е : ЧЕРПЯ!:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари