Коя е най-старият православен храм в Русе?

0
Храмът „Св. Троица“ е най-старият в града
Храмът „Св. Троица“ е най-старият в града

Храмът „Св. Троица“ е най-старият в града

Той е издигнат върху раннохристиянска църква от V в., той представлява трикорабна базилика, като корабите му са пет на брой. Има два параклиса, като в единия – „Св. Александър Невски“ от 1884 г. – е подредена музейна експозиция от църковна утвар, а вторият е посветен на Св. Св. Кирил и Методий. Към храма е имало устроено килийно училище, сочат историческите източници от Летописа на катедралния храм "Света Троица", издаден в Русе през 1999 година.

Иконостасът и иконите са изпълнени от неизвестен майстор. От 1870 г. в храма действа църковен хор, който след 1900 г. е единственият такъв на държавна издръжка. През 1989-2000 г. се извършва реставрация на църквата. Тогава се поставят красиви витражни прозорци. В катедралната църква са погребани четирима доростоло-червенски митрополити. Обявена е за културна ценност от национално значение.

Църквата е построена през 1632 година. Непрестанно се полагат грижи за съхранението и обновлението й, за да бъде запазена за идните поколения, като една от най-старите сгради в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари