Коя е най-голямата низина в България?

0
Лозарството се е превърнало в емблема на Горнотракийската низина
Лозарството се е превърнало в емблема на Горнотракийската низина

Лозарството се е превърнало в емблема на Горнотракийската низина

Сгушена между магическите Родопи, Сакар планина и Средна гора, на територията на цели 6 области – Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Хасковска, Ямболска и Сливенска – разпростира китната си снага най-голямата низина в България. Тя е част от историко-географска област Тракия, обхваща средното поречие на река Марица.

Сгушена между магическите Родопи, Сакар планина и Средна гора, на територията на цели 6 области – Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Хасковска, Ямболска и Сливенска – разпростира китната си снага най-голямата низина в България. Тя е част от историко-географска област Тракия, обхваща средното поречие на река Марица, пише "Актуално".

Досетихте ли се коя е най-голямата низина в България? Официално наречена Горнотракийска низина, но позната и като Маричина низина, защото се простира именно на река Марица, най-голямата низина в България впечатлява с площта си от 6030 кв.км, с хубостта си, с полетата, които обхваща, и с лозарството, превърнало се в емблема на Горнотракийската низина, чиито неповторими вина са популярни далеч извън пределите на страната ни.

Полетата на най-голямата низина в България

Чирпанските възвишения разделят най-голямата низина в България на две географски подобласти:

- Западна Горнотракийска низина, в която се простира Пазарджишко-Пловдивското поле, дом за стотици хиляди българи, тъй като обхваща 10 града, сред които втория по големина у нас – Пловдив, най-големия необластен град в България – Асеновград, още градовете Брезово, Пазарджик, Първомай, Раковски, Садово, Септември, Стамболийски, Съединение и множество села.

- Източна Горнотракийска низина, в която попада Старозагорското поле, сгушено между Родопите, Светиилийските и Манастирските възвишения и Сакар планина. Любопитен и малко известен факт е наличието на кални вулкани в Старозагорското поле – кратери в земната повърхност, изхвърлящи вода и кал. Те са причината за студените минерални извори край Меричлери и Симеоновград. Като население Източната Горнотракийска низина е по-рядко населена в сравнение със Западната. Тук градовете са 7, като сред тях не са едни от най-големите в България – Гълъбово, Димитровград, Нова Загора, Раднево, Симеоновград, Стара Загора, Чирпан. За сметка на това земята е богата и ражда щедро технически и зърнени култури, овощни дървета, зеленчуци. Развито е и лозарството.

Интересни факти за най-голямата низина в България

Знаете ли, че:

  • Горнотракийската низина е най-активната и опасна сеизмична зона в България. Четири мощни труса тук са причинили щети и довели до човешки жертви само за последните 200 години. Спомнете си за Чирпанското земетресение.
  • Най-високите температури в България са измерени имено в Горнотракийската низина.
  • Фауната е бедна, тъй като най-голямата низина в България е заета от обработваеми площи, както и от значителен брой градове и села.
  • Най-голямата низина в България е царството на лозята и най-вече на Мерлото и Мавруда.
  • Климатът в различните части на низината е различен – поради големите ѝ размери в отделните части се срещат както преходноконтинентален, така и средиземноморски климат.

Лозарството в най-голямата низина в България

Горнотракийската низина е раят на червените сортове грозде и на червените вина, обичащи високите температури и песъкливо-глинести почви, които се срещат именно тук. Лозовите масиви най-често са разположени по хълмовете в предпланините на Средна гора, Родопите и Сакар, които ги предпазват от вятър и подпомагат както добива, така и постигането на високо качество на гроздето.

Мерло и Каберне совиньон са най-популярните сортове в Горнотракийската низина, а районът на Асеновград е известен с неповторимия Мавруд и престижните вина от този сорт, произведени именно тук. Асеновград е бил център на тракийското лозарство според археологическите находки. Отглеждането на грозде е било и основен поминък на местното население, гроздоберът и производството на вино се превръщали в празник, преизпълнен с традиции и ритуали, част от които са съхранени и до днес. Стари са традициите на района в отглеждането на грозде и производството на вина, но не са забравени. Не е случайно, че именно тук Трифон Зарезан е специален празник за града, че всяка година се избира най-доброто вино на тържествена церемония и че се провеждат любопитни и уникални ритуали като пускането на вино от чешма в Етнографската къща. Напитката, любима на боговете, има своята дълга история в града под крепостта на Асеня, която се предава от поколение на поколение чрез съхранените традиции и обичаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари