Ковид мерките понижиха цената на петрола в Китай

0
Резултатът от строгите мерки е спад на използваното гориво
Резултатът от строгите мерки е спад на използваното гориво

Строгите блокади за ограничаване на вируса намалиха използваното гориво

Външните министри на Европейския съюз се срещат в Брюксел, днес за да обсъдят следващия кръг от руски санкции.

Петролът отчита спад в цената за първи път от 4 сесии, като основната причина е, че мерките за ограничаване на Covid в Китай нанесоха тежък удар върху най-големия вносител на суровината, предава Bloomberg.

Американският сорт West Texas Intermediate поевтиня до $109 за барел, като изтри печалбата от по-рано днес. Промишленото производство и потребителските разходи за април в Китай спаднаха до най-ниските нива от началото на пандемията, докато търсенето на петрол и обемите на преработка на суров суров спаднаха. Строгите блокади за ограничаване на вируса намалиха използваното гориво.

„Данните за Китай бяха катастрофални, което ще накара всички с мечи настроения към сектора да бъдат нащрек“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management Pte. Ниската ликвидност също задълбочава нестабилността, наблюдавана на пазара, добави той.

Петролният сектор е обхванат от период на сътресения в търговията от края на февруари поради възраждането на вируса в Китай и инвазията на Русия в Украйна. Войната повиши цената на храната и горивата, като нарастващите цени на бензина и дизела на дребно в САЩ помогнаха за подклаждане на най-бързата инфлация от десетилетия.

Шанхай е един от най-силно засегнатите от ограниченията срещу вируса, но изглежда скоро може да настъпи известно облекчение. Градът отчете втори ден без случаи на Covid-19 извън карантината, което го постави на ръба да изпълни трите дни на нулево предаване на общността, необходими, за да изпълни условието за разхлабване на тежката мярка.

В понеделник външните министри на Европейския съюз се срещат в Брюксел, за да обсъдят следващия кръг от руски санкции, а дипломати изказаха идеята за отлагане на предложената забрана за вноса на петрол след възражения от Унгария. Германия планира да спре вноса на руски петрол до края на годината, дори ако ЕС не успее да се споразумее за координирани действия, според правителствени служители.

Глобалният пазар на горива се затегна, тъй като много купувачи избягват руския внос поради войната в Украйна. В понеделник фючърсите на американския бензин надхвърлиха 4 долара за галон за първи път в историята, преди да посоката си след публикуване на китайските икономически данни. Обикновено нарастващите фючърси бързо се отразяват на цените по бензиностанциите, което предвещава още проблеми за шофьорите. В началото за този месец започва и сезонът на активно шофиране.

„Всичко от газ през селското стопанство до петрола е изправено пред недостиг поради Русия, което повишава цените“, каза Гао Джиан, анализатор в Zhaojin Futures Со. „Пазарът все още е доминиран от рискове за доставките“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари