КОЦ - Русе ще строи нова сграда

1
Комплексният онкологичен център ще купи супермодерна апаратура
Комплексният онкологичен център ще купи супермодерна апаратура Снимка: Dunavmost

Комплексният онкологичен център ще купи супермодерна апаратура

Комплексният онкологичен център в Русе ще започне строеж на нова сграда през 2021 г.

Вече има изготвен идеен проект, като предстои провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител на работен проект. Общата стойност на бъдещата сграда ще бъде 5 млн. лв., като първоначалното финансиране ще е със собствени средства на Онкото в размер на 200 000 лв.

Инвестиционната програма на лечебното заведение за годината е амбициозна и е насочена главно към обновяване на апаратурата. Най-важното е закупуването на апарат SPECT/CТ, който съчетава два принципно различни метода – нуклеарно-медицински и компютър-томографски. Предимствата на тази апаратура пред останалите образни методи е получаването на хибриден 3D образ. Резултатът по този начин става много по-прецизен и точен и с него могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Апаратът е структуроопределящ за отделението по Нуклеарна медицина, а стойността му е 1,1 млн.лв.

Предстои да се обнови отделението по Образна диагностика чрез закупуване на нов мамограф със собствени средства – около 700 000 лв. За разширяване на дейността на Отделението по онкологична хирургия също ще бъде закупена апаратура за 65 000 лв., а отделно ще се осигури апаратура за 50 000 лв. за извършване на Бронхоскопия II ниво.

През 2020 г. КОЦ-Русе, въпреки допълнителното финансово натоварване и разходи заради коронавируса, е успял да закупи машини и оборудване на обща стойност 232 475 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари