Кошмари в село Кости

1
Два сюжета с един извод: Няма държава
Два сюжета с един извод: Няма държава

Стари и нови престъпления в село Кости: умъртвени превантивно близо 400 селскостопански животни, но фирмата, унищожила реката и ливадите край нея, остава недосегаема за закона.

ПРАВОИМАЩИ ЛИЦА БЕЗ ПРАВО НА ГЛАС

Кмет на община Царево и Георги Лапчев от ГЕРБ.   Завършил е Лесотехническият университет в София,  специалност „Горско стопанство“.

В периода от 2001 до 2002 година Лапчев е старши лесничей в ДГС – село Кости, след което е заместник-директор на лесничейството (2002-2010), а през 2010 година е директор на ДГС – Царево. От 2011 г. е кмет на община Царево.

Кмет на село Кости – Антон Димов Ангелов  от ГЕРБ.

Инженер Десислава Консулова – директор на Басейнова дирекция - Варна.

ОСЕМ ГОДИНИ ПРЕДИ УСПЕШНОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

Август, 2010 г., „Десант”: „Частна фирма е превърнала поречието на река Велека в кариера, а добивът на инертни материали е маскиран като изгребване на баластра от коритото й. Незаконната дейност се вихри в сърцето на Странджа, а най-големите поражения са нанесени край село Кости. За това сигнализира директорът на Държавен природен парк „Странджа“ Стефан Златаров. „Обърнах се към журналистите като последна възможност някой изобщо да ни чуе и с надежда, че заедно можем да предотвратим съсипването на една от най-красивите речни долини в България. Реакция обаче не последва“, казва огорчен Златаров.

Вече няколко години той се опитва да привлече вниманието на РИОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски район – Варна“, на Министерството на околната среда и водите, но безуспешно. В непосредствена близост до Кости се намира промивна пресевна инсталация, собственост на едноличния търговец от Бургас Димитър Киров. Съоръжението не е спирало работа през последните десет години, а тежката техника, която изгребва пясъка от реката, е променила безвъзвратно ландшафта.

Под претекст, че ще прочистват руслото от наноси, в началото на тази година в селото се появили представители на фирма „Технометалстрой-комплект“ ЕООД. ( Настоящи собственици на фирмата са АНГЕЛ ДИМИТРОВ АНГЕЛОВ, МАРИЯН ДИМИТРОВ ПЪЗДЕРКОВ, ДИМИТЪР АНГЕЛОВ ДИМИТРОВ, ДИМИТЪР КИРОВ ПЪЗДЕРКОВ – б.р)

Снабдени с нужното разрешително от Басейнова дирекция, от дружеството сключили договор за ползване на пресевната инсталация на ЕТ“Димитър Киров“ и безконтролно започнали да дълбаят във Велека за добив на инертни материали. За няколко месеца багерите и самосвалите не само изместили коритото на реката, но нанесли трайни щети на земеделските земи в района. Бреговете от двете страни на Велека са тотално унищожени, на места са придобили вид на канали и блата, пълни със застояла вода”.

16 юли 2010г., Медияпул:  „Фирмата добива инертните материали като засипва средата на реката и прави път по протежение на течението й, багер издълбава баластрата, товари я на камиони, които вече са увредили ливади и ниви край реката, превръщайки ги в черни пътища и площадки. Имотите са частна собственост на местното население, което е безпомощно да ги спаси…От Басейнова дирекция посочили, че  няма повод за притеснение и изкопните работи  по никакъв начин не вредят на околната среда и нейните обитатели”.

ЧЕТИРИ ГОДИНИ ПРЕДИ УСПЕШНОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

1 март, 2014 г. Агенция „КРОСС”: В пореден сигнал до Екоминистерството от Дирекцията на парк „Странджа“ алармират, че животът в река Велека и крайбрежието й са заплашени. Причината е добив на пясък и чакъл от нея. Затова парковата администрация настоява да се спре незабавно превръщането на Велека в кариера за инертни материали и да бъдат ревизирани разрешителните издадени от Басейнова дирекция – Варна.  Повече от 10 години продължава изгребването на инертни материали от река Велека, коритото и поречието на реката са абсолютно обезобразени. Местните хора разказват, че пътищата са унищожени от камионите, които постоянно изнасят ценния строителен материал. Кой знае защо от Басейнова дирекиця Варна не са отчели , че според Закона за защитените територии, опазването на природата в парковете има предимство пред другите дейности. И не е почистване на коритото, а добив на полезни изкопаеми по открит способ, което е абсолютно забранено в защитени територии. Така се уврежда цялата екосистема – убежищата на рибите , редки растителни и животински видове.

ЕДНА ГОДИНА ПРЕДИ УСПЕШНОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

27.09.2017 г., медиите съобщават: Заради проливния дъжд река Велека е наводнила около 15 къщи в ниската част на село Кости, а водата вече е стигнала площада.

Декември, 2017 г. БТВ: Прокуратурата в Царево е образувала проверка законно ли работи инсталация за инертни материали в Странджа. От години жителите на село Кости се оплакват, че машини унищожават коритото на река Велека. Разрешителното за добив на фирмата е изтекло през 2015 г. От тогава пет пъти е проверявана. В единия случай е установено незаконно водовземане от река Велека и незаконно заустване в същата. Въпреки, че от две години няма право да изземва наноси от реката, материалът, с който инсталацията не спира да работи, не се изчерпва.

 „Лично аз с проверяващите установихме, че има фалшиви декларации за изземване на материал. При положение, че 2015 г. са му останали 800 кубика и след две години забрана той има налични 6000 кубика”, заяви кметът на село Кости Антон Ангелов. Експерти от Басейновата дирекция облитат с дрон реката, но местността е силно пресечена и е трудно да бъде засечена незаконна дейност. Въпреки това се отчита, че нарушения не са открити.

В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НА ПРИКЛЮЧИЛОТО С ГОЛЯМ УСПЕХ ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

29.06. 2018 г. Младият фермер Венко Георгиев от с. Кости: „В моето стадо от 236 животни нямаше нито едно болно. Но  заради открито такова в стадото на колегата, избиха всички. Нямам думи просто, едва ли някога ще мога да забравя ужасяващата картина от вчера - държах ги едно по едно, за да им слагат инжекциите и после да ги хвърлят в трапа. Хора, страшно е!!!”, разказва през сълзи Георгиев.

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) дава нареждане за евтаназия на близо 400 животни.

15 ДНИ СЛЕД УСПЕШНОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО - ВЪПРОСИ

Ще има ли някога евтаназия и за фирмата, която продължава да унищожава река Велека, и застрашава  с дейността си здравето на домашните животни и нормалния живот на хората в с. Кости?

Кой ГОЛЕМЕЦ стои зад нея, че държавните институции не смеят да издадат разпореждания за преустановяване дейността й?

Източник: Между редовете
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари