Коронавирусът у нас: Епидемията не е достигнала пика си

0
Във всяко пето училище във Велико Търново вече има паралелки под карантина
Във всяко пето училище във Велико Търново вече има паралелки под карантина Снимка: Moritz Frankenberg/dpa

Епидемията в никакъв случай не е достигнала пика ни, нито плато, каза Д-р Николай Брънзалов

1835 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. С PCR са установени 598 от тях, а с бързи антигенни тестове – 1237. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 20 996. От тях 5086 са PCR, а 15 910 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 103; Бургас – 36; Варна – 145; Велико Търново – 85; Видин – 49; Враца – 24; Габрово – 59; Добрич – 39; Кърджали – 19; Кюстендил – 27; Ловеч – 32; Монтана – 57; Пазарджик – 47; Перник – 38; Плевен – 44; Пловдив – 150; Разград – 14; Русе – 67; Силистра – 32; Сливен – 36; Смолян – 31; София област – 70; София град – 401; Стара Загора – 69; Търговище – 30; Хасково – 50; Шумен – 43; Ямбол – 38.

Потвърдените случаи на новия коронавирус в България към момента са общо 489 423. Активните случаи са 41 752. Излекувани са вече 427 321 лица. 1055 от тях са регистрирани през последното денонощие.

Общо 4949 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 414 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.

В България към момента са поставени общо 2 494 575 дози от ваксините срещу COVID-19, от тях 11 441 са приложени през изминалите 24 часа.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 14 321. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 34. От тях осем са установени при лекари, девет – при медицински сестри, осем – при санитари и девет – при друг медицински персонал.

Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция, са 20 350. Нови 99 случая са регистрирани през последното денонощие.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ И РАБОТЕЩИ В ИМУНИЗАЦИОННИ ПУНКТОВЕ ПОЛУЧИХА ГРАМОТИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

С грамоти на Министерството на здравеопазването за проявено старание, висок професионален ангажимент, постигнати резултати и съпричастност към имунизационната кампания на Република България срещу COVID-19 бяха наградени общопрактикуващи лекари и на работещи в имунизационните пунктове в болници, медицински и диагностично-консултативни центрове и в регионални здравни инспекции в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Д-р Николай Брънзалов: ЕПИДЕМИЯТА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ Е ДОСТИГНАЛА НИТО ПИКА СИ, НИТО ПЛАТО, А ЕДВА 26% ОТ ЛЕГЛАТА СА СВОБОДНИ

Определено има някакъв вял полъх на по-голяма активност за ваксинациите, но не бих казал, че е на тази висота, на която бих желал да бъде. Специално в моята практика първоначално успях да обхвана голям процент от рисковите пациенти, което донякъде обяснява липсата на наплив от желаещи“. Това каза в единадесетия епизод на подкаста на БНР „COVID Ваксините“ общопрактикуващият лекар и зам.-председател на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Убеждавам ги в разговор. Има и такива, които не съм успял да убедя. По отношение на страничните ефекти, от стотици ваксинирани в практиката ми пациенти, само трима се разболяха от COVID, но заболяването протече изключително леко и като статистика кореспондира с данните на медицинската наука“, каза още д-р Брънзалов. Той подчерта, че ваксинираните пациенти, които се заразяват, могат да заразяват други хора, затова също като неваксинираните трябва да са под карантина.

Има много плах опит на младежи и деца, които искат да се ваксинират. Разбира се, че съм привърженик на ваксинирането на децата. Много е важно да се спазват мерките в училищата, за което ръководствата им заслужат адмирации, тъй като се справят много добре“, каза още д-р Брънзалов. По думите му трябва да свикваме с вируса, а не да се надяваме, че ще си отиде, още повече, че 45% от българите категорично отказват да се ваксинират. Епидемията в никакъв случай не е достигнала нито пика си, нито плато, а едва 26% от леглата са свободни“, предупреди д-р Брънзалов. Той допълни, че 70% от медиците са ваксинирани, а 20% – преболедували, и вече са много по-спокойни по отношение на работата си в COVID-отделенията.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СТАРТИРА КАМПАНИЯ “ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ЗА ВСИЧКИ”

Превенцията и запазването на здравето са във фокуса на Европейската комисия. Кампания “Здравословен начин на живот за всички” откри българският еврокомисар Мария Габриел на 23 септември. Инициативата ще се провежда в рамките на две години и ще осигури финансиране в размер на 764,4 милиона евро по програмите „Еразъм+”, „Хоризонт Европа” и „EU4Health” в подкрепа на здравословния начин на живот. За това информира Clinica.bg.

“Грижейки се за общественото здраве, инвестираме в бъдещето си. Инициативата “Здравословен начин на живот за всички” е силно послание към европейските граждани за важността на спорта и физическата активност за здравето им. Тя показва, че здравето, спортът, науката, храните и грижата за околната среда са взаимосвързани”, заяви Мария Габриел. Липсата на физическа активност има отрицателни последици за здравето на хората и за обществото. По данни от последното проучване на Евробарометър, почти половината от европейците не практикуват спорт или физическа активност. Според комисар Габриел е важно не само вниманието към проблема, но и предприемането на конкретни действия от местно до европейско ниво. Българският еврокомисар информира също, че кампанията “Здравословен начин на живот за всички” се основава на три измерения. Първото е свързано с нуждата от по-добра осведоменост за здравословния начин на живот сред населението. Второто набляга на улесняването на достъпа до спорт, физическа активност и здравословно хранене. А третото измерение откроява необходимостта от съвместен подход и общи инициативи между политиките на спорта, здравеопазването, храните, науката и иновациите. Организациите, желаещи да се ангажират с инициативата, могат да поемат ангажименти за действия онлайн чрез т.нар. Съвет за поемане на ангажименти. Тези действия ще позволят изграждане на нови партньорства в отговор на нуждите на хората към физическа активност и по-добра осведоменост за здравето им.

АКТУАЛИЗИРАН Е СПИСЪКЪТ НА ДЪРЖАВИТЕ ПО ЦВЕТОВИ ЗОНИ, СЪГЛАСНО КОЙТО Е ОПРЕДЕЛЕН РЕДЪТ ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ

Считано от 29 септември, сряда, Швеция преминава в списъка на държавите в зелената зона. Без промяна, в зелената зона остават Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Държавата град Ватикан, Чехия, Люксембург, Румъния, Дания, Италия, Испания и Малта, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. В оранжева зона от същата дата ще са Австрия и Норвегия, които към момента са в зелена зона. В червената зона влиза Литва. Така за пристигащите оттам вече ще важат правилата за влизане у нас от червена зона.

МЗ ПРЕДЛАГА ЛЕКАРСТВАТА OFF-LABEL ДА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ЛУПУС ДА СЕ РЕИМБУРСИРАТ ОТ НЗОК

Да бъде направено изключение от забраната за заплащане с публични средства на лекарствени продукти, прилагани off-label, предлага Министерството на здравеопазването с промяна в Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина. Предложението е направено заради множество постъпили жалби и сигнали от пациенти и техни организации в Министерството, които посочват ползите от off-label употребата на лекарствени продукти при някои автоимунни заболявания, информира Zdrave.net.

Тъй като тези лекарствени продукти са с висока стойност, то за пациентите е изключително затруднен достъпът до тях, именно поради финансови причини. В тази връзка се предлага да бъде създадено изключение от забраната за лекарствени продукти, получени от човешка кръв или човешка плазма – имуноглобулини, заплащани извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и прилагани извън условията на разрешението за употреба за лечение на някои автоимунни заболявания. Също така с проекта се предвижда условията и реда за заплащането на такива лекарствени продукти да се определят с наредбата по чл. 82, ал. 1, т. 8 от Закона за здравето“, пише в доклада на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров към законопроекта. Той уточнява, че заболяване, при което имуноглобулини се прилагат off-label, е системният лупус еритематодес, при който няма успешно лечение с традиционно използваните лекарствени продукти.

Целта на предложения проект е да се разширят възможностите за лечението на пациентите с автоимунни заболявания чрез осигуряването на публичен ресурс за заплащане на лекарствени продукти, които се прилагат извън условието на разрешението за употреба и които са единствената възможност за подобряване на здравословното състояние на тези пациенти“, допълва министърът.

Предлага се новата уредба да започне да се прилага от 1 януари 2022 г.

МБАЛ „Д-Р СТ. ИЛИЕВ“-МОНТАНА ОБЯВИ КОНКУРСИ ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ НА РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ

МБАЛ „Д-р Ст. Илиев“-Монтана обяви конкурс за началници на 6 отделения, става ясно от обява публикувана във врачанския вестник „Конкурент“. Търсят се началник на Спешно отделение, на Отделението по акушерство и гинекология, на Отделението по ортопедия и травматология, на Отделението по педиатрия, на Отделението по анестезиология и интензивно лечение и на Отделението по физиотерапия и рехабилитационна медицина, информира Zdrave.net.

Допълнително болницата търси още старши рентгенов лаборант, старша медицинска сестра в Отделение по психиатрия, старша медицинска сестра в Отделение по ортопедия и травматология, старша медицинска сестра в Спешно отделение, старша медицинска сестра в Отделение по хирургия, старша медицинска сестра в Отделение по физиотерапия и рехабилитационна медицина, старши медицински лаборант ЛТХ, старши медицински лаборант Клинична лаборатория, старша медицинска сестра в Отделение по вътрешни болести.

Цялата информация за медицински и икономически показатели може да бъде получена след официалното писмено поискване чрез Деловодството на лечебното заведение, след представяне на декларация, че няма да разпространяват исканата и получена информация във връзка с конкурса от МБАЛ „Д-р Ст. Илиев“-Монтана. Темата за конкурса за старши медицински сестри (лаборанти) е „Управление и организация на здравните грижи в отделението (лабораторията). Организация на работа при COVID пандемията.”

Писмената разработка следва да бъде с обем до 12 страници. Документите трябва да се подадат в деловодството на болницата в срок от 27 септември 2021 г. до 27 октомври 2021 г.

ОБНАРОДВАХА В „ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК“ ЧЕТИРИ ЗАКОНА ЗА РАТИФИКАЦИИ НА СПОРАЗУМЕНИЯ И ПРОДАЖБИ НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19

Четири закона за ратификации на споразумения и продажби на ваксини срещу COVID-19 бяха обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.

Вече официално са ратифицирани даренията на ваксини AstraZeneca на Кралство Бутан, Босна и Херцеговина и Бангладеш и препродажбата на ваксини Moderna на Норвегия.

От здравния портал припомнят, че законите за ратификация предизвикаха спорове в парламента заради факта, че голяма част от даренията са извършени отдавна. Служебният министър Стойчо Кацаров обаче обясни пред парламентарната здравна комисия, че даренията са извършени, тъй като в противен случай срокът на ваксините е щял да изтече преди те да достигнат новите си собственици.

Д-р Гергана Николова: ИЗДАВАНЕТО НА ЛИЧНА ЗДРАВНО-ПРОФИЛАКТИЧНА КАРТА ИЗИСКВА СЕРИОЗЕН ПРЕГЛЕД И ГАРАНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Родителите и учениците трябва да предоставят на училищните власти талон за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, така наречения картон или лична здравна профилактична карта.

Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар по служебен път, информираха от Министерството на здравеопазването.

Това не се нарича бележка, а лична здравно-профилактична карта. В себе си тя съдържа лична информация и се издава на детето. Без осъществен профилактичен преглед и без да бъде доведено детето до кабинета няма как да се издаде този медицински документ, което прави невъзможно издаването на каквато и да било“, каза за БНР д-р Гергана Николова. Тя отправи апел родителите да се свържат с личния лекар и да уточнят кога е удобно да заведат детето за преглед, но в никакъв случай да не се издават фиктивни документи.

„Освен това задаваме и другия въпрос – ние работим с чувствителни данни, изключвам ЕГН и имената, ние работим с чувствителни данни за това кой от какво е болен, каква е неговата фамилна анамнеза, какви са неговите минали заболявания. И тази чувствителна информация не би могло да се изпраща по несигурни електронни канали, защото би могло да има пробив, а ние не бихме желали това да се случи на нашите пациенти“, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Николова.

ВЪВ ВСЯКО ПЕТО УЧИЛИЩЕ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ ИМА ПАРАЛЕЛКИ ПОД КАРАНТИНА

В област Велико Търново се увеличават училищата, в които има активни случаи на заразени с COVID-19 ученици. На този етап все още не се налага цялостно преминаване в електронно обучение на определено училище или на цял випуск, посочиха за Националното радио от Регионалното управление на образованието.

Във всяко пето училище в област Велико Търново вече има паралелки под карантина и прекъснато присъствено обучение, сочат данните на Регионалната здравна инспекция.

За последното денонощие новодиагностицираните случаи на коронавирусна инфекция в областта са 85, като 10% от тях са на ученици и учители.

Като брой училищата са много, но като брой болни ученици процентът не е голям“, посочи за БНР Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието. Тя уточни, че има проблем с училището в село Камен в Еленския Балкан, където от днес също има карантинирана паралелка, но заради лоши социално-битови условия на семействата, 11% от учениците в училището нямат възможност за дистанционно обучение. Учители и ромски медиатори ще носят на децата учебните материали на хартия.

Д-р Диана Лекова: СИТУАЦИЯТА, КОЯТО НАБЛЮДАВАМЕ, НИ ТРЕВОЖИ

Втора седмица поред няма свободни места при нас. Дори пациенти с COVID-19 чакат изписване, за да бъдат настанени. Все още не сме стигнали до пик, който наблюдавахме през ноември. Но ситуацията, която наблюдаваме, ни тревожи“.

Това каза пред БНР д-р Диана Лекова от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Тя посочи, че има подмладяване на пациентите за хоспитализация. „В момента има доста млади хора, включително на 30-35 години, които се хоспитализират с показания“, уточни д-р Лекова.

В предаването „Хоризонт за вас“ д-р Лекова допълни: „Имаме и ваксинирани пациенти. Те доста по-доброкачествено прекарват болестта, дори да са по-тежко болни. Нямаме починал пациент, който да е бил ваксиниран“. Според специалистката по пулмология мерките у нас са прекалено леки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари